ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Този е богаташът, който купува bTV
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:20 / 09.10.2020Коментари (0)8859
©
Новината от седмицата в сферата на медиите е, че Европейската комисия разреши на фонда на чешкия милиардер Петр Келнер - PPF, да придобие компанията собственик на bTV - Central European Media Enterprises (CME), пише "Труд". ЕК одобри без условия придобиването на CME от страна на PPF Group, а самата медийна компания обяви официално, че сделката ще бъде приключена след една седмица - на 13 октомври.... Както се казва, честито на колегите! 

Процесът по придобиване на СМЕ от страна на Келнер започна, след като КЗК провали сделката на чешкия милиардер на “Нова броудкастинг груп" на стойност 185 млн. евро. Освен bTV, в СМЕ влизат още телевизии в Чехия, Румъния, Словакия и Словения. Обявената преди година цена на придобиването на СМЕ бе ,1 млрд.. Какво означава това за медийния пазар у нас? Никой не знае. Келнер е богат, защото знае как да дели предимно на едно. Важно е също какво ще се случи и с журналистиката bTV.

“За моето поколение свободата, трудолюбието, предприемачеството и зачитането на традициите са основните принципи, върху които сме формирали своите възгледи и нагласи. Това са и ценностите, които ни дадоха възможност да изградим своя бизнес и да изградим компании по целия свят - пише Келнер в уводното слово в годишния отчет на PPF за 2019-а и добавя - Съвременното западно общество и по-специално Европа, все повече се доминират от идеологията на индивидуалните претенции, егалитаризма и релативизацията на традиционните ценности. Съвременните идеологии са склонни да ограничават свободата, творчеството и критичното мислене. Но вярвам, че чешкото общество, което традиционно разчита предимно на уменията и усърдието на местните хора, ще оцелее в такъв свят. В PPF искаме да допринесем за това."

Въпреки че в Европа Петр Келнер получи позволението за покупката на медийния гигант, в САЩ настроенията са различни. Сенатор Марко Рубио поиска в края на февруари от администрацията на президента Тръмп да преразгледа последиците за националната сигурност на САЩ от планираната продажба на мажоритарния дял от CME. Неговото основно подозрение е, че чехът е проводник на китайските интереси на Запад. “Най-странно е, че дъщерното дружество на PPF, Home Credit, нае фирма за връзки с обществеността за 2000 часа работа, посветена на манипулиране на благоприятното чешко обществено мнение към Китай. Тази работа включва шпиониране на чешки политици, натиск върху медиите да оттеглят новинарски статии, критикуващи Китай, и създаване на нов мозъчен тръст Sinoskop, който да наеме пристрастни анализатори, които да повлияят на обществения дебат. И накрая, обърнах внимание, че PPF вече използва очакваното придобиване на чешките медии на CME, за да сплаши чешките медии и политици в мълчание", пише Рубио.

Самият Келнер обяви, че сенаторът е подведен от местен политик, който цели да навреди на бизнеса му. Какво реално ще се случи с bTV - предстои да научим от постовете във фейсбук на възторжени, възмутени или напуснали колеги. Все пак да изчакаме до първата утрин и да видим дали човекът пставен на 81-о място по богатство в света (с ,5 млрд.) ще инвестира в голямото бъдеще или ще сложи ръце на вимето и ярем на врата. Кой ни идва на гости? Петр Келнер е роден през май 1964 г. в чехословашкия град Ческа Липа. Бизнесменът се опитва да не споменава произхода си нито в бизнес документи, нито в многобройни интервюта. След това завършва икономическо училище в Либерец, а през 1982-а се мести в Прага в Пражкия икономически университет. След като завършва университета през 1986 г., Келнер започва работа като асистент в държавната корпорация “Стройимпорт". Доставката на чуждестранно оборудване е добра област за кариера в социалистическа държава.

След промените през 1989-а Келнер се залавя с частен бизнес и през 1990 г. вече е основен вносител за страната на машини и консумативи на компанията за фотокопирна техника Ricoh. Масовата приватизация на държавни предприятия с бонове в Чехословакия през 1991 г. му отваря нова възможност и заедно с партньори от бизнеса с офис-консумативи създават PPF - Първи приватизационен фонд. Само за първата година на съществуването си, фондът успява да привлече множество инвеститори, с чиито капитали закупува активи на над 200 компании и предприятия, с номинална стойност над 5 млрд. чешки крони. До средата на първото десетилетие на века, PPF управлява активи на стойност над 10 млрд. евро, като през 2007 г. чистата печалба на фонда възлиза на 244 млн. евро. Възходът на компанията и Келнер продължават и до днес, като него дори и коронавирусът не успя да повали.

Необяснимата любов на Пекин 

Регистрираната в Холандия компания за потребителски кредити Home Credit на Келнер е сред най-големите лихвари в... Китай. Home Credit Consumer Finance (China) е първата извън-небесно-имперска компания, която получава позволение за 100% чуждестранна собственост на капитал. Традицията е това да се случва съвместно с държавата или посочена от държавата частна компания. PPF присъства на китайския пазар още от 2004 г. Без съмнение Петр Келнер получава специално отношение от Пекин. Например през 2016-а дъщерната на PPF компания “О2" започва обща дейност с China Telecom Europe за коопериране в областта на мобилния роуминг и “други стратегически сфери".

Имах подозрения за него

"Признавам, че имах подозрения спрямо Петр Келнер, защото има бизнес в Русия. Но направих справки тук там и разбрах, че този човек не случайно е най-богатият в Централна и Източна Европа. Има особен бизнес нюх. Стана ми симпатичен, в момента в който не му позволиха за придобие Нова ТВ от КЗК. Защото можете нищо да не знаете, но в момента в който на най-големия бизнесмен в Централна и Източна Европа не му позволяват да придобие Нова ТВ значи има огромен проблем и той е най-добрият вариант". - Илиян Василев, бивш посланик в Москва (през 2019)

Политиците са зад него

"PPF винаги се е занимавала с регулиран бизнес, заради което подкрепата на политическата арена винаги е била важна. Три имена на политици стоят заедно зад гърба на Келнер. Вацлав Клаус даде тласък на чешката приватизация, на която Келнер беше отличният пример. Сега милиардерът се грижи за бившия държавник, като спонсорира дейностите на института му. Финансовият министър Иван Кочарник изигра ключова роля в приватизирането на “Ческе пожиштовна" в ръцете на PPF. Топ-лобистът на Келнер е бившият министър на информатиката в две правителства Владимир Млинар. Разказват се фантастични истории за влиянието на PPF върху политиката." - Адам Юнек, чешки журналист

Пълномощник на Китай

"Чешкият купувач (на CME/bTV), PPF Group и нейният главен изпълнителен директор Петр Келнер, имат опит да действат като пълномощници на Китай в Чешката република. Приблизително една трета от печалбите на групите PPF идват от индивидуалния бизнес с кредитиране на дъщерно дружество Home Credit в Китай. Този политически несигурен бизнес разчита на лиценза за небанкови заеми на китайското правителство. Следователно, г-н Келнер и неговите компании подкрепиха злокачествените дейности на Китай в чужбина." - Марко Рубио, сенатор на САЩ


Още по темата: общо новини по темата: 3169
15.05.2023 »
17.05.2022 »
01.04.2022 »
31.03.2022 »
31.03.2022 »
31.03.2022 »
предишна страница [ 1/529 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: