Жителите на Белащица: Искаме да дишаме чист въздух, а не прахоляка от мощните взривове от кариерата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:23 / 03.02.2022
1738
На днешната дата, 03 февруари 2022 г., изтече и вторият договор за добив на инертни материали от находище Белащица, кариера "Родопи - Юг“ на концесионера "Европейски пътища“ АД.

Жителите на Белащица имат своята визия и нова цел – да превърнем разрухата в облагородена и залесена планинска територия. Местното население ще започне със засаждане на люлякови храсти по външния пояс около пътя на кариерите на 04.02.2022 г. в 13.30 ч.

След 4 годишни усилия на местното население от селата в Родопската яка на Пловдив и активни действия на Инициативния комитет "Стоп на кариерите в Белащица“ за окончателно спиране на добива от огромната по площ опустошена и видоизменена част от красивата Родопа планина, се стигна до настоящия момент, когато няма действащи концесионни договори.

Те имат уверението на заместник министър-председателя и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, че предстои цялостно обследване на двете концесионни площи и изпълнение на изискванията за рекултивация на териториите, съгласно клаузите от договорите на двамата бивши концесионери "Холсим кариерни материали“ АД и "Европейски пътища“ АД и нормативната уредба за рекултивация на нарушени терени.

"Нашата кауза е човеколюбива и природолюбива! Искаме ние, децата ни и всички бъдещи поколения, живеещи в региона, да дишат чист въздух, а не прахоляка от трошенето на камъни и техния пренос, да върнем птиците в гората, а не да слушаме тътена от взривно-пробивните дейности, да изградим екопътека до параклиса св. Спас, опустял сега поради шума и грозотата на околните гледки и да съхраним природата! Искаме още да запазим и използваме наличната вода в изворите около кариерата, а не водните ресурси в района да бъдат погубени от мощните взривове, действащи на подземните недра!", казват от инициативния комитет.

"Искаме винаги и преди всичко, държавните и местни институции да работят в интерес на обществото и опазването на неговото здраве и дълголетие!

Защото с пари камъни можеш да вадиш и да ги множиш многократно, когато ги продаваш, но здраве не можеш да купиш!"

Виж коментарите (0)

Още по темата (127):
19.05.2024 ВАС върна в изходна точка делото за водоизточниците край кариерите над
Белащица
19.02.2024 В Пловдив съдът попари известна фирма
26.12.2023 Съдът в Пловдив отмени заповедта на Басейнова дирекция, засягаща кариерата в Белащица
31.05.2023 Съдът отхвърли жалба на "Европейски пътища" за кариерата над Белащица
26.04.2023 Жителите на Белащица искат оставката на шефа на Басейнова дирекция
12.04.2023 Главният протестър срещу кариерата над Белащица се оказа крупен собственик на имоти в региона
Още новини от Регионални новини:
Единственото населено място в община на 22 км от Пловдив въведе р...
Градушка помля реколта в Пловдивска област, ракетите не помогнаха...
Веселби и много настроение в три пловдивски села
Градушка удари пловдивско село, унищожи цялата реколта
Двойно падна цената на туристическа база в Пловдивско, ще я купи ...
След жесток челен удар в Пловдивско мъж почина, жена и детенце на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).