Жестока традиция: След като момичето вече не е девствено, не може да бъде омъжено

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
12:56 / 12.08.2020
17881
Много голям процент от ромските млади жени и момичета у нас страдат от насилие в семейството и в социалната си среда, стана ясно на пресконференция на Социална фондация "Инди Рома 97" в Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Темата на пресконференцията е стартиране на изследователски и социален проект "Изследване и превенция на насилието над ромски жени в общините Куклен, Перущица и Родопи". Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд "Активни граждани - България" по финансовия механизъм на Европейската икономическо пространства 2014-2021. Участие взеха Албена Костадинова, председател на СФ "Инди Рома 97" и Николай Близнаков, ИА "Неохрон".

"Запознати сте с проблема с ранните бракове в този етнос. За съжаление подобни ситуации в този етнос рядко се съобщават и проблемът обикновенно се решава вътре в обществото, а потърпевши са младите ромски момичета. Запознати сте и с традицията им, която сочи, че след като момичето вече не е девствено, не може да бъде омъжено, така че и често се стига до следното - налага се потърпевшите момичета да се омъжват за насилниците си. Говорим за 13-14-годишни булки, които се "крадат" и омъжват, често без тяхно съгласие. Има няколко подобни случая, съвсем скоро такива имаше в Перущица и Куклен.

Младо момиче е откраднато за булка само на 16 години, към днешна дата вече има 3 деца, така че тя се е примирила, така да се каже. Нашата цел е помогнем. Интересното в този случай е, че въпросното момиче е завършило Икономическия техникум, а настоящият й вече съпруг пък е вишист. Въпреки всичко, той е спазил тази ромска традиция - да си открадне булка.", разказа председателят на СФ "Инди Рома 97" Албена Костадинова.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (2)
Още новини от Регионални новини:
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).