Земеделците в Пловдивско притеснени заради изискване за регистрация

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:23 / 16.11.2011
1486
Днес народният представител Георги Плачков ще запознае председателя на парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева с притесненията на земеделски стопани от Пловдивска област, свързани с изискването да се пререгистрират като ЕТ или юридически лица, ако желаят да продават продукцията си на стоковите борси и тържища. 

"На срещата в село Белозем снощи дойдоха над 130 стопани от общините Раковски, Садово и Марица и всички споделиха, че не са готови да изпълнят това изискване до 4 декември, както е по закон. Хората са силно притеснени, че ако се пререгистрират, много от разходите им ще нараснат неимоверно - например за надничарите, с които ще трябва да се сключват трудови договори и да им се плащат осигуровки при положение, че те се сменят понякога всеки ден", съобщи Георги Плачков.

По негови думи Законът за стоковите борси и тържища дава право на стопаните да останат като земеделски производители, но тогава те ще могат да продават продукцията си само чрез ЕТ-тата или юридическите лица, които продават на територията на тези тържища. На срещата, на която присъстваха Венелина Панчева и Йосиф Ячев от областните служби по Земеделие и Фонд Земеделие, стана ясно обаче, че в момента няма наредба, която да регламентира начина, по който се уреждат тези взаимоотношения.

"Земеделските стопани заявиха, че започват протестна подписка заради изискването за пререгистрация и ще я внесат на откритата ми приемна идния понеделник в Раковски", съобщи още Георги Плачков. Той счита, че този закон е полезен за земеделските прозиводители, но е готов да съдейства за срещи на стопаните с представители на Комисията, която контролира Стоковите борси и тържищата за изясняване на режима и начина на договаряне на продукцията и по какъв начин стопаните ще бъдат защитени.

Виж коментарите (1)
Още новини от Регионални новини:
Мъж загина при нелеп инцидент до Пловдив! Съседи: Чухме взрив!
Шест пловдивски села ще имат нови улици
Извънредна ситуация край Пловдив
Страховита буря удари един район на Южна България
Мощна спецоперация на пътя между Пловдив и Пазарджик
Мъж на 50 г. преби 73-годишната си приятелка


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).