ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Започна изграждането на компостираща инсталация в община "Марица"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:41 / 31.07.2019Коментари (0)2628
Със символична първа копка кметът на община "Марица“ Димитър Иванов даде старт на изграждането на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци.

Стойността на обекта, който е по спечелен европейски проект, е над 5,5 млн. лв., като Оперативна програма "Околна среда 2014-2020“ /ОПОС/ осигурява 4,1 млн. лв. Инсталацията ще бъде разположена на терен от 14 000 кв. м. в местността "Чарлъшки ливади“ в землището на с. Ясно поле. Водосвет за успех на начинанието отслужиха отец Николай и отец Стайко.

Кметът Димитър Иванов припомни, че проектът е започнал още през 2015 г. и реализацията му ще е доказателство, че община "Марица“ следва стъпките на развитите и напредничави общини в Европейския съюз.

"Днес поставяме началото на една дългоочаквана инвестиция, за която сме изминали доста дълъг път. Още преди 4 години стартираха всички съгласувателни процедури и решения, взети от Общински съвет "Марица“. Чрез изпълнението на този проект, "Марица“ за пореден път ще покаже, че се нарежда сред модерните и европейски общини.“, посочи кметът.

Той благодари за подкрепата на правителството, на Общинския съвет - за единодушния вот "за“ проекта и на Областна управа и на Регионалната инспекция по околната среда и водите – затова, че в срок и навреме са извършени съгласувателните процедури. Димитър Иванов обясни, че за реализацията на проекта е необходимо съдействието на цялото население на община "Марица“.

"Замисълът е да се преработи зеленият отпадък – затова и аз наричам този проект зеления проект на община "Марица“. За досегашния растителен отпадък, който изхвърляме при битовия, плащаме сериозни такси, които от следващата 2020 г. се увеличават до 97 лева на тон. Особено при сезоните пролет, лято и есен, 80 % от отпадъка в кофите на домакинствата, е растителен. Надяваме се, че всеки жител съвестно ще отделя растителния отпадък, а общината ще го извозва. Голяма е ролята и на кметовете в съответното населено място за успешното изпълнение на проекта. Спестените средства пък ще бъдат използвани за чистотата на нашата селищна система.“, посочи кметът.

Той допълни, че има и друг положителен ефект - крайният продукт – компост, ще е в услуга на земеделските производители, които са много на брой на територията на общината. Димитър Иванов предупреди, че ще надзирава лично изграждането на обекта.

"Въпреки, че има ръководител на проекта, както и при останалите инвестиции в община "Марица“, аз ще упражнявам персонален контрол.“, отсече градоначалникът.

В официалната церемония за старта на проекта, както и в пресконференцията преди това, взеха участие и зам.- областният управител Евелина Апостолова, председателят на Общински съвет "Марица“ Гергана Трендафилова, директорът на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район“ Цветелина Кънева, зам.-кметовете Петър Минков, Гергана Титюкова и Петко Чочев, координаторът на проекта началник отдел "Строителство“ в община "Марица“ Даниел Трендафилов, кметът на с. Ясно поле Иван Иванов, управителят на фирмата-изпълнител "Браво строй“ ООД Димитър Янков, кметове на населени места и общински съветници.

Съоръжението, което предстои да бъде построено, е с капацитет 6200 тона годишно и ще обслужва над 30 000 жители от селата на селищната система. Срокът за приключване на дейностите е 19 месеца. Ще бъдат разкрити и нови работни места, необходими за експлоатацията на изградената инфраструктура.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: