Уникален родопски фестивал, Ася Капчикова изненада с присъствие

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:42 / 26.03.2019
3982
Любители на вкусната храна от цяла България и гости от чужбина се събраха на първия фестивал на родопската храна "Родопска угодия" в Девин. Целта на събитието бе да представи по атрактивен начин уникалната родопска кухня, която изобилства от оригинални, стари и невероятно вкусни ястия, които се приготвят единствено в този край. Богата трапеза бе подредена на открито на площада. Дългата над 20 метра маса бе отрупана с блюда, които бяха приготвили местните ресторантьори, жители от града и околните села и участници във фестивала от различни краища на страната.

Гостите имаха възможност да вкусят екологични млечни продукти на местни производители, вкусни сладка, приготвени от родопски горски плодове, уханен мед и билков чай от планински билки. Майстори на кулинарното изкуство бяха приготвили характерни за този край ястия, сред които клин, пататник, марудници, качамак, боб, брънза, тикълник, рачел и още много други уникални блюда по стари традиционни рецепти, предавани от няколко поколения.

На трапезата не липсваха и люта ракия и домашни туршии, сланина и най-различни характерни за този край вкусотии. В кулинарната изложба се представиха местни производители и ресторанти, както и гости от Перник, Елин Пелин, Чирпан, Лозенец, Златоград и с. Княжевско, общ. Стара Загора, които също се бяха постарали да приготвят характерни родопски ястия, а освен това почерпиха с гозби от своя край и представиха традиционен фолклор.

"Характерно за кухнята в този край е това, че се използват най-простите продукти, които природата ни дава, но те се приготвят по уникален начин, което прави ястията различни и невероятно вкусни", разказа Мис Плеймейт 2015 Ася Капчикова, която е родом от Девин и също бе дошла за фестивала. А туристи от Гърция и Турция, пристигнали за уикенда в Девин повтаряха странните имена на ястията и оригиналната дума "угодия" и играха българско хоро. Обичаната певица Миглена Бекриева забавлява всички участници и гости с популярни родопски песни, а музикантите от Гайдарски състав Девин с ръководител Емил Чолаков създадоха уникална атмосфера.

Журито с председател кмета на община Девин Красимир Даскалов бе невероятно затруднено при избора на най-вкусните ястия, затова награди от фестивала получиха всички участници. Купонът продължи през целия уикенд в местните ресторанти, които предложиха специално за фестивала оригинално родопско меню.

Целта на тази нова проява в културния календар на Девин е да съхрани и популяризира старите родопски рецепти, които са едно от богатствата на този край заедно с уникалната природа, минералните извори и самобитния фолклор, каза кметът на Община Девин Красимир Даскалов. Амбицията на организаторите е фестивалът да стане традиционен и да привлича туристи в началото на пролетта в сърцето на Родопите.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).