Точили вода от басейна на еко хотел "Здравец", за да гасят пожара

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
15:22 / 11.08.2023
4538
Председателят на Общински съвет Куклен Елена Филева се срещна с директора на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ - Пловдив комисар Георги Мангараков, видя Plovdiv24.bg във фейсбук страницата й.

Публикуваме думите й без редакторска намеса:

"Пожарът на еко хотел “Здравец" бе поводът за срещата ми с директора на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ - Пловдив комисар Георги Мангараков.

Липсата на воден ресурс се оказва най-големият проблем за бързото овладяване на огъня. В началото е точена вода от басейна на хотела, но след свършването й водоноските са извикани на помощ, тъй като в района има ограничено водоснабдяване, а хотелът е отдалечен на около 25-30 километра. Общинските предприятия на Пловдив “Чистота" и “Паркове и градини" са реагирали своевременно и са осигурили по 2 водоноски на огнеборците.

За щастие пожарът е овладян и няма пострадали хора и животни и благодарение на навременната реакция на пожарникарите е предотвратила разрастването на пожара към гората, тъй като пламъците са достигнали до 5-6 бора.

Реална е била опасността да се взриви и 1 цистерна с 5 тона дизел, която е била съвсем близо до тези постройки, от които е тръгнал пожарът.

Благодаря на комисар Мангараков, че откликна светкавично на поканата ми за среща, на която да обсъдим какви противопожарни мерки е нужно да предприеме община Куклен относно предотвратяването на подобни инциденти в бъдеще.

С директора на пловдивската пожарна се обединихме се около становището, че трябва да се предприемат неотложни мерки за превенцията от пожарна опасност в парк“Родопи“.

Пет са стъпките, които община Куклен трябва предприеме в тази посока:

- Съвместно ВиК и кметските наместници да се извършат проверки на пожарните хидранти и да се разчисти около тях.

- Да се реорганизират депата с материали които има в общината и кметствата по селата, които включват ръчни пръскачки 15 л, туби за вода по 20л. тупалки .

- Където е възможно в края на населеното място, да се прави и поддържа т.нар. негорима ивица, която е между 6 и 10 м, по която няма растителност, а само пръст и която може да предотврати или значително забави достигането на пожара до селото/града.

- Поставяне на цистерни с вода (50 или 100 куб.м.) на подходящо и достъпно място в Парк "Родопи“ или по селата, като в населените места може да се свържат с мрежата на ВиК.

Комисар Мангараков ме увери, че Дирекцията по пожарна безопастност и защита на населението ще съдейства активно, като възможно най- скоро ще върне визитата ми и ще дойде с колегите си на терен в община Куклен, за да стартираме заедно мерките по превенция от пожари и безопастност на населението и гората. Ще бъдат предоставени информационни материали, които да се разпространят по всички комуникационни канали, за да могат да достигнат до жителите на община Куклен."

Виж коментарите (1)

Още по темата (11):
09.08.2023 Ето какво каза бизнесменът, собственик на еко хотел "Здравец"
09.08.2023 Пълнят вода от Пловдив, за да потушат пожара в еко хотел "Здравец"
09.08.2023 130 деца са били на тридневен лагер в еко хотел "Здравец", но рано тази сутрин са го напуснали
09.08.2023 От птичи поглед: Вижте как огънят обхвана еко хотел "Здравец"
09.08.2023 Кметът на Белащица: Положението е сериозно, не вярвам да спасят
хотела
09.08.2023 Евакуираха хората в района на еко хотел "Здравец"
Още новини от Регионални новини:
В Пловдивска област започна изграждането на най-новия православен...
Продават апетитен имот с къща на два етажа в Пловдивско
21-годишно момче е загиналият в тежкото меле на АМ "Тракия"
Млад мъж загина при тежка катастрофа на АМ "Тракия", пожарната е ...
За над 1 млн. лева продават голяма и известна фабрика в Пловдивск...
Акция на ГДБОП в област Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).