Такса "смет" в Стамболийски остава същата, а за фирми пада наполовина

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:23 / 29.12.2011
1472
Общинските съветници в местния парламент на Стамболийски гласуваха предложението на групата на ГЕРБ за запазване на таксата за смет, която плащат физическите лица в Общината. Предложението на кмета за около 30 на сто увеличение беше отхвърлено.

"Предлагам да не приемаме предложението за увелечението на такса смет от 4 на 5.5 промила за град Стамболийски и от 5.5 на 7.4 промила за /4/ четирите селата от Общината.Моите мотиви за това са, че Община Стамболийски се нарежда на едно от първите места по безработица. Освен това, имаме застаряващо население с основни доходи от пенсии, социални помощи и селско стопанство. Вдигането на данък води до неговата по ниска събираемост. И без това сме с едни от най-високите промили, направим ли това повишение, Община Стамболийски ще стане рекордьор". Така обоснова предложението пред колегите си днес Стоян Богданов от групата на ГЕРБ.

20-та промила, които кметът предлагаше като такса смет за фирмите, Богданов нарече "отблъскваща новите инвеститори" и "заробваща". "В тази тежка световна икономическа криза фирмите нямат постоянна дейност, не успяват да платят данъци, кредити и осигоровки в срок", каза общинският съветник и подчерта, че основните длъжници на Общината са именно юридически лица. Той обясни за това, че има находчиви бизнесмени, намерили вратичка как да избегнат високите налози. "Сключват договор за индивидуално сметосъбиране, което не се извършва по график, а се пълнят кофи и контейнери на Общината. Затова предлагам да намалим такса смет за юридически лица на 10 промила.Така няма да се налага на бизнеса да хитрува, а ще си платят данък смет към Общината", допълни още Богданов.

Към 14,30 часа ОбС все още не е гласувал предложението на групата на ГЕРБ за съставяне на работна група с представители на всички политически партии в местния парламент, която да обсъди на кръгла маса с фирмите "Комунал" и "БКС - 2001" казуса с разпродажбата на общинска собственост от съдия-изпълнител.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Внимавайте: Срутища и огромни паднали камъни вгорчиха пътя на шоф...
Великденски празник за децата на Карлово
Деца от Пловдивско показаха специална техника за боядисване на яй...
Камион помля служебния автомобил на кмета на Кричим
МВР Пловдив: Петима мъже и жена са заподозрени за кражба на 360 к...
Няма открит нелегален алкохол в изба "Дядо Пламен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).