Смолянският музей "Стою Шишков" работи и през зимата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:20 / 26.11.2007
1508
По-голяма посещаемост отчитат през лятото от Регионален исторически музей "Стойо Шишков", но въпреки това музеят не се затваря и през зимния сезон и е със същото работно време, съобщи за радио "Фокус" - Смолян директорът на музея - Таня Марева. Основните посетители през зимата са младите хора и ученици, които са обвързани с образователните системи на музея, с цел уплътняване на техните познания по история на родния край, както и история на България.

Тази година музейната експозиция е на тема "95 години от Балканската война" и предлага много интересни фокуси, единият от които е изложба свързана с реликви от Балканската война в смолянския край. За първи път се показват предмети от музейната сбирка на местното поделение, които до сега не са излизали от фондовете на техния музей. Също така има и експонати от частни лица, които са предоставили на музея до януари месец семейни ценности. Другото, което предлага РИМ "Стойо Шишков" е електронен портал "Свобода за Родопите", в чиято организация са се включили 10 институции. Той също е посветен на 95 годишнината от Балканската война.
По голямата част от музейните ценности са обезпечени със специални устройства за допълнително отопление и поддържане на влажност, както и с физическа охрана на паметниците на културата. РИМ "Стойо Шишков" и община Смолян са изготвили проект, в който много сериозно е застъпен проблемът с отоплението на експозицията. "Сега музеят е кандидатствал по оперативните отчети за регионално развитие, което включва реставрация на културен комплекс Смолян, и е един от проектите представен в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, от името на община Смолян", заключи Таня Марева.


Източник: радио "Фокус" - Смолян

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Градушка удари пловдивско село, унищожи цялата реколта
Двойно падна цената на туристическа база в Пловдивско, ще я купи ...
След жесток челен удар в Пловдивско мъж почина, жена и детенце на...
Голям пожар гори край Пловдив
Арестуваха двама още преди да успеят да пласират кражбата
43-годишна шофьорка сътвори гафа на седмицата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).