ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Скандалът в "Родопи" за злоупотреби с общински земи продължава
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:09 / 01.04.2015Коментари (2)5022
©
Скандалът със злоупотребите с общински земи в Община "Родопи", за които съветниците от ФОРОР сигнализираха, продължи след като стана ясно, че кметът Пламен Спасов няма ясен отговор за това какво се е случило и как са ползвани над 600 дка имоти. 

"Оказа се, че кметът на "Родопи" ту е кмет и "разпорежда" на наместниците по населени места контрол по управлението на имотите, ту е само "пазач" и не може да се разпорежда, тъй като се оказва, че въпросните имоти са под възбрана на частни съдебни изпълнители. В същото време възбранените имоти са обработвани и засявани през 2013 и 2014 г. и дори са теглени субсидии за същите от ДФ Земеделие. Как, г-н кмете, упражнявахте "пазаческите" /по собствените Ви признания/ функции и защо допуснахте това?". 

Този въпрос отправиха съветниците от местната коалиция ФОРОР след като на 31 март внесоха две нови питания до кмета на Община "Родопи" Пламен Спасов и кмета на село Крумово Румяна Самоковарева.

"Ние като общински съветници попитахме, при това съвсем добронамерено, за някои фактически обстоятелства, касаещи нерегламентираното стопанисване на земеделски имоти в землището на с. Крумово с обща площ от 618,000 дка. 

В нашето питане изчерпателно бяхме изброили конкретните имоти, за които получихме, след извършена от нас проверка, данни, че същите са очертавани от земеделски производители и за тях са получавани субсидии от Държавен фонд Земеделие. 

На сесията на 26.03.2015 г.обаче в отговор на нашето запитване за конкретни имоти получихме дълъг и заплетен в обстоятелствата на повествованието отговор" , посочват в мотивите си за отправените нови питания съветниците от ФОРОР. 

Според този отговор кметът Пламен Спасов е кмет на Община "Родопи", но отговорността за управлението на имотите е на кметовете на кметства и наместниците по места. Земите се прехвърлят в списък за обезщетение на правоимащи, но Пламен Спасов обжалва решението на ОбС по този списък. 

Същите земи се оказват под възбрана от частни съдебни изпълнители и кметът може да изпълнява само функциите на пазач, но пък тези земи се обработват и за тях се получават субсидии, посочват съветниците от ФОРОР. 

В отговора си кметът Пламен Спасов твърди, че след като получи официална информация от Директора на Областна дирекция на ДФ Земеделие относно това очертавани ли са за периода 2013 - 2014 г. описаните в питането имоти, за да се получават субсидии и от кои земеделски производители - ще предприеме действия за доброволно или принудително събиране на дължмите обезщетения от съответните лица за ползваните без основание общински имоти. 

"На кое точно правно основание, г-н Спасов, ще искате да Ви бъдат заплатени наемни цени за стари периоди при условие, че не сте провел тръжни процедури за отдаването на имотите под наем и в този смисъл няма как да знаете каква наемна вноска да търсите от ползвателите?", питат съветниците от ФОРОР.

"Надявахме се, че на сесията кметът на Крумово ще обясни какво се е случило с имотите, които са на територията на селото, тъй като в трите си отговора кметът на селото дава три различни информации - тя ту не знае, ту знае за имотите. Необяснимо за нас , г-жа Самоковарева изслуша всички точки от дневния ред и точно на тази, която касаеще земите в Крумово - си тръгна", посочват съветниците от ФОРОР. 

В първия си отговор от януари-февруари 2014 Румяна Самоковарева отговаря пред кмета Пламен Спасов, че не знае да има нерегламентирано използвани имоти. Във втория - вече от юли 2014, входира информация, че има използвани без основание земеделски земи на територията на Крумово. В информация до кмета Спасов от септември 2014 кметът на Крумово посочва кои са земите, които се ползват без сключен договор за наем. 

Това означава ли, че едва през юли 2014 кметът на Крумово е узнала за нерегламентирано ползвани в продължение на две години земеделски земи - питат съветниците от ФОРОР. 

По техни изчисления пропуснатите наеми за земеделските имоти, ползвани нерегламентирано от земеделски производители, са около 56 000 лева. Субсидиите, които производителите са получили от ДФ Земеделие са около 30 000 лева, а парите, които производителите са спечелили от отгледаната от тях продукция са около 120 000 лева. 

Кметът на Крумово е споделила, че земеделски производители са правили дарения. Счита ли,г-жа Самоковарева, че дарението, направено от един от тях - г-н Й. Райчев в размер на 3 000 лева, е повече от пропуснатите наеми за общината, които са в размер на 56 000 лева?, реагират съветниците от ФОРОР. 

В заключение съветниците от ФОРОР са категорични, че са нанесени щети на Община "Родопи" за стотици хиляди левове и подобна безстопанственост и груби злоупотреби с общински земи не трябва да бъде допускана.


Още по темата: общо новини по темата: 4
10.06.2016 »
08.04.2015 »
07.04.2015 »
23.03.2015 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 02.04.2015 г.
+1
 
 
Кое е наред в община Родопи?
+1
 
 
Защо никаде не пише,че бащата на кмета на общ.Родопи-Пламен Спасов е прецедател на кооперацията в с.Ягодово.,т.е. знае кои земи се обработват,кои не.Тези които не се обработват,той ги е обработвал или давал на негови хора и то без знанието на собствениците на имота.Но все пак да не забравяме че в България има наши и ваши.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: