Сезираха прокуратурата за скандални злоупотреби с общински земи в Крумово

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:02 / 07.05.2015
2085
Общински съветници от коалиция ФОРОР в община "Родопи" изпратиха сигнал до Районна прокуратура в Пловдив за скандални злоупотреби с общинска земя. Васил Гюрдиев, Георги Герев и Георги Мичев настояват за проверка дали е допусната безстопанственост при управлението на общински имоти на територията на с. Крумово в "Родопи".
 
В сигнала се отбелязва, че са установени значителен брой имоти на територията на землището на с.Крумово в общината, които са ползвани от земеделски производители без надлежно сключени договори за наем или аренда с общината. За имотите не са били обявявани тръжни процедури за отдаването им под наем. Общата площ на ползваните земи без правно основание е 616,733 дка. Парцелите са подробно изброени и записани в жалбата.

Преди да потърсят съдействие от прокуратурата съветниците съобщават, че са внесли питане до кмета на община "Родопи" Пламен Спасов, тъй като справка в регистрите на ДФ "Земеделие" показва, че имотите са били очертавани и заявявани за финансиране за 2013 г. и 2014 г. Ползвателите са получавали субсидии за директни плащания в ДФ "Земеделие", без да са имали сключени договори за наем или аренда с община "Родопи".

Питането на съветниците към кмета на община "Родопи" е във връзка със спазването на задълженията на кмета, съгласно чл. 12, ал. 5 от Закона за общинска собственост /ЗОС/, според който "Имотите и вещите - общинска собственост, които не са предоставени за управление на други лица, се управляват от кмета на общината".

В отговора си до съветниците кметът на община "Родопи" Пламен Спасов твърди, без да визира конкретен член, че съгласно Наредба за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество /НПУРОИ/ кметовете на кметства и кметските наместници отговарят за опазването на общинското имущество и контролират спазването на поетите задължения от наемателите и ползвателите на общинските имоти и вещи на територията на населените места. 

В този смисъл считаме, че подзаконовият нормативен акт не отменя разпоредбата на чл. 12, ал. 5 от закона тя следва да се спазва именно от кмета на общината, заявяват съветниците.

Те споменават и друг довод от отговора на Пламен Спасов - че от Общинска служба "Земеделие" в "Родопи" са отказвали на кмета издаването на скици. "Но всеки един отказ следва да бъде документиран със съответен документ, а такъв не ни бе предоставен. Няма основание, въз основа на което да е отказано издаването на скици на собственика на определен имот - в случая имотите са собственост на община "Родопи", която се представлява и управлява от кмета", изтъкват съветниците. 

Те настояват прокуратурата да изясни още как кметът е упражнявал пазаческите функции на общината спрямо тези имоти, които са били обработвани през 2013 и 2014 г. и за тях са получавани субсидии от ДФ "Земеделие". 

Въпросът произтича от информация на кмета, посочена в отговора до тях, че голяма част от визираните имоти са били възбранени от частни съдебни изпълнители, а този факт възпрепятствал собственика да извършва всякакъв вид действия по разпореждане и управление на същите и че общината имала само качеството на "пазач".

Общинските съветници от ФОРОР искат проверката да установи допусната ли е безстопанственост при управлението на общинските имоти на територията на община "Родопи". 

Нанесена ли е щета на общината, след като посочените имоти са ползвани, очертавани и за тях е получавана субсидия през 2013 г. и 2014 г. без правно основание, се казва в сигнала.

Виж коментарите (1)
Още новини от Регионални новини:
Турски ТИР и два автомобила се удариха на АМ "Тракия" до Пазарджи...
Набират средства за ученичката, блъсната от млада шофьорка в Сопо...
Брутално задръстване на входа на Пловдив, колите са буквално спре...
Цвета Караянчева в Калояново: Да спрем експериментите, като гласу...
Земетресение е регистрирано близо до Пловдив
Нов инцидент с млад мъж зад волана в Пловдивско!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).