Рибар иска от държавата с 30 милиона

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
14:26 / 20.10.2012
4542
Собственикът на пъстървово стопанство над Лъки Янко Буюклиев иска от държавата 30 млн. лева обезщетение. На толкова пловдивчанинът е оценил причинените щети, които е претърпял заради бездействието на няколко институции. Буюклиев е закупил рибното стопанство от 5.3 дка площ на търг за 3.4 млн. лева неденоминирани пари, но не могъл да развъди пъстърви. Първо, защото през 2003 г. местни земеделци насипали пръст в рибарника и започнали да го ползват като нива. И второ, защото на следващата година от близкия дърводелски цех засипали бетонираните клетки с дървени трици. За щетите, които претърпял, той подал жалби в РПУ-Асеновград и в Районната прокуратура. Собственикът на дърводелския цех бил предупреден да почисти клетките от триците, но вместо това той разрушил част от съоръжението. Вероятно без да иска, смята Буюклиев.

Така или иначе фирма "Буйко 2000" ЕООД (с едноличен собственик Буюклиев) не могла да стопанисва рибарника в това му състояние.

Оттам нататък Янко Буюклиев не е спрял да сезира и полиция, и прокуратура. Писал е жалби до президентите Първанов и Плевнелиев, до премиерите Станишев и Борисов, както и до главния прокурор Борис Велчев.

Предприемачът е сезирал дори Европейската комисия, откъдето му отговорили да поиска проверка от евроинспектори. Не желая да съдя държавата в Страсбург, защото от писмото на ЕК точно това се подразбираше, поясни Буюклиев. Искам просто институциите да се научат да работят, а не да замазват сигналите и жалбите, които получават от фирми и граждани. 

В момента случаят "Буюклиев" е във Върховна касационна прокуратура. А бизнесменът още е с вързани ръце. Наскоро той ликвидира и фирмата си "Буйко 2000", въпреки че регистрацията му в земеделското министерство като рибовъд продължава да е валидна.

Източник: в. "Марица"


Виж коментарите (5)
Още новини от Регионални новини:
Градушка удари пловдивско село, унищожи цялата реколта
Двойно падна цената на туристическа база в Пловдивско, ще я купи ...
След жесток челен удар в Пловдивско мъж почина, жена и детенце на...
Голям пожар гори край Пловдив
Арестуваха двама още преди да успеят да пласират кражбата
43-годишна шофьорка сътвори гафа на седмицата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).