Решават проблема с водата в Поибрене с изграждането на водопровод за 800 000 лв.

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:08 / 20.05.2008
1930
Проблемът с липсата на годна за употреба питейна вода в панагюрското село Поибрене ще бъде отстранен до края на лятото, това съобщи кметът на Панагюрище Георги Гергинеков. "Осигурени са средства в размер на 800 000 лева, с които ще бъде изграден 7,5-километров водопровод. Вече е избран и изпълнителят, представил най-добрата оферта. Това е консорциум Хидрострой и ако няма оспорване, надявам се от следващата седмица работата по изграждането на водопровода да започне", заяви Гергинеков. В офертата е посочен срок от 80 дни и сумата от 815 000 лева. Гергинеков обаче допълни, че така ще се реши единствено проблемът с питейната вода. "Тепърва ще трябва нов проект за прочистване от попадналия до момента арсен във водите и почвите в райно на Поибрене", уточни кметът на Панагюрище. До приключването на дейностите по изграждане на водопровода жителите на селото ще продължат да бъдат снабдявани с минерална вода или вода от водоноски. По повод посещенията и разговорите по проблема, които бяха водени с евродепутатите Гизела Киленбах и Петя Ставрева, Гергинеков заяви, че практически те не са оказали някакво решаващо влияние. "На практика и двете евродепутатки дойдоха, за да установят какво сме свършили, а не да помогнат реално, тъй като ние вече бяхме събрали офертите за избор на изпълнител", подчерта Гергинеков и добави, че всъщност решението на проблема е станало с бързата и адекватна реакция на Министерството на екологията. "Срещата ми с министър Джевдет Чакъров беше още в края на 2007 година, така че през цялото това време се работеше по подготовката на проекта и осигуряването на неговото финансиран. Все пак това е водопровод с дължина 7,5 километра и проектът изисква време", доуточни панагюрският кмет. Средствата ще бъдат осигурени от Предприятието за управление на дейностите по околната среда към МОСВ. "Имайте предвид, че за ненавременно изпълнение на проекта ще има сериозни санкции за изпълнителите. Целта ми е един път завинаги да се реши проблемът с питейната вода в село Поибрене", каза в заключение Георги Гергинеков.

Повече от половин година панагюрското село остана без вода за пиене, тъй като в пробите, взети от експертите на Регионалната здравна инспекция, бе открито наличие на арсен. В края на 2007 година в питейната вода на Поибрене бе открит арсен, вследствие на което директорът на инспекцията д-р Фани Петрова издаде заповед за временно спиране на питейната вода в селото. Оттогава до настоящия момент 1100-те жители на Поибрене, 350 от които деца пият вода единствено от водоноски или бутилирана минерална вода.

Виж коментарите (0)

Още по темата (9):
05.02.2009 Отново завишено съдържание на арсен във водата на Поибрене
28.07.2008 Доставиха минерална вода за жителите на Поибрене
27.06.2008 Чрез нов водопровод Поибрене ще реши проблема с питейната вода
23.05.2008 Проблемът с арсена във водата на Поибрене може да се реши, ако са известни източниците на замърсяване
14.05.2008 Петя Ставрева ще се срещне с кметовете на Панагюрище и Поибрене във връзка със замърсяването с арсен
17.03.2008 В панагюрското село Поибрене продължава да няма питейна вода
Още новини от Регионални новини:
Община Асеновград доставя нови електрически автобуси
Нов инцидент до Пловдив!
В Брезово за пръв път от години насам ще празнуват с шествие 24 м...
НЧ "Родолюбие" – Асеновград бе официално открито с оперен концерт...
Цвета Караянчева в Раковски: Политика се прави със сърце и лице, ...
В Пловдивска област започна изграждането на най-новия православен...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).