Пуснаха 40 000 шаранчета в яз. "Въча", скоро зарибяват и "Пясъчник"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
16:09 / 01.07.2012
5501
40 000 шаранчета от породата "Тракия-1" са пуснати през месец юни в язовир "Въча". Това съобщи Нейчо Анев, началник сектор "Рибарство и контрол" към Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИРРА). По думите му през 60-те години в Пловдив са създадени две породи шаран - "Пловдивски шаран", който е добър за угояване и "Тракия - 1", който е по-близо до дивата форма на тази риба. През последните години породата "Тракия - 1" е на изчезване, но от рибовъдното стопанство в село Болярино, тази година имаха голямо производство и решиха да ни дарят 40 000 шаранчета, каза още Нейчо Анев.

По думите му шаранчета, които са пуснати в язовира са с големина 10-15 сантиметра. Те бяха пуснати на пет места в язовир "Въча", за да се гарантира по-голяма оцеляемост, коментира Анев. По думите му през последните 10 години този язовир не е зарибяван. Риболовците трябва да знаят, че проверките на инспекторите от ИРРА на "Въча" ще бъдат много повече, за да може да се запази популацията на шаранчетата, каза още Нейчо Анев.

Според него на тази риба ще са и нужни поне две години, за да става за улов, тъй като язовирът е по-студен, но пък вкусовите качества на шарана там е много добър. В началото на този месец ще се реализира и зарибяване на язовир "Пясъчник", каза още Нейчо Анев.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (6)
Още новини от Регионални новини:
Петото дете на Чаплин: Човекът от екрана е някой различен от баща...
Любопитно: Колко са минералните бани по пътя на Родопската теснол...
Отвориха "Голямоконарско шосе" след тежката катастрофа с камион и...
Кметът на Садово: Ударихме дъното с Корнелия Нинова! Целият неин ...
Полицейският участък в община до Пловдив се сдоби с нов автомобил...
Дрогиран от Първомай се прости с мерцедеса си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).