Първото в страната земеделско училище чества юбилея си

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:15 / 23.05.2008
2548
Садовската земеделска гимназия чества днес 125 години от създаването си, съобщиха от пресцентъра на Садово. Това е първото земеделско училище в България, на което възпитаници са били Александър Стамболийски - министър-председател на България, Димитър Методиев - поет, основателят на кооперативното движение в страната - Димитър Йончев, проф. Димитър Бибриков, проф. Брайков, проф. Пехливанов, проф. Синивирски, проф. Врончев, проф. Кайтазов, актьорът Никола Тодев и още много личности, допринесли за развитието на България от 1883 година до сега. Това училище е завършил и Константин Малков, който основава първата в страната опитна земеделска станция, станала база за създаването на единствената за Европа генна растителна банка и на научния институт - ИРРГ "К. Малков", ситуирани в град Садово. Гимназията участва в Първото пловдивско изложение - настоящият международен панаир и печели златен медал. Наградена е с грамоти, отличия и медали от Сент Луис, Париж, Лондон.

Училището се гордее с първата по рода си в България собствена картинна сбирка, филиал на Пловдивската художествена галерия. В училището е учила и Петя Дойчинова - гл. секретар на Община Пловдив.

През годините училището преминава през редица изпитания, издържа всякакви напъни за закриване и доказва своята жизненост и потребност на образователния пазар.

Основните специалности в последните години са ориентирани към изискванията на времето и нуждите на фирмите и малките производители - икономист-мениджър,ветеринарен техник, монтьор на селскостопанска техника, зеленчукопроизводител. През настоящата година в училището учат 222 бъдещи професионалисти в земеделската практика и наука.

На празника са поканени президентът, министър председателят, председателят на Народното събрание, депутати, министрите на земеделието, образованието и културата, представители на местната власт, РИО на МОН, Областна земеделска служба, директори на училища, бивши ученици.

В празничната програма поздравления от душа и сърце ще поднесат Никола Илиев - ръководител на Конушенската група и оркестър "Славяни" - все бивши възпитаници на първото българско земеделско училище - по възраст и по заслужено достойнство.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...
Фермер от Пловдивско: В България скоро няма да има мляко
Преобразяват пловдивски села


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).