ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Перущица загърби летния воден режим със съдействието на ГЕРБ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:11 / 21.06.2011Коментари (3)1521
©
С волята на Държавата може да се решават проблеми, трупани години - показа на практика ВиК Пловдив с реализирането на проект за изграждане на хидравличен праг на река Въча край Перущица. Лентата на съоръжението, което оставя в миналото водния режим на 2/3-ти от местните хора, прерязаха народният представител от ГЕРБ от 17 МИР Пловдив Област Илия Пашев и управителят на ВиК Валентин Василев. Минути преди церемонията от Водното дружество благодариха за съдействието на депутатите на Пашев и Димитър Лазаров, а пожеланието на Лазаров за повече вода и по-малко думи предизвика бурни аплаузи от хората, дошли на дигата край реката.

"Ще си запазя от лентичката с трикольора за спомен от днешния ден", сподели жена от местността "Бирарарията" по пътя към село Златовръх, който се оказа, че е бил сред най-потърпевшите от водния режим заедно с квартал "Запад" в Перущица.

"Като им съобщих, че се открива праг, който възстановява нормалния дебит, хората не повярваха и затова дойдоха да видят с очите си какво е направено", сподели и Васко Даскалов, общински ръководител на ГЕРБ Перущица. По негов сигнал преди година депутатът Илия Пашев запознава с проблема две министерства - на околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството и областния управител на Пловдив Иван Тотев. И проблемът с 8 годишния воден режим започва да намира решение.

"Първоначално ВиК прати водоноски, тъй като в 4 махали нямаше вода и хората не можеха да си посрещат никакви хигиенни нужди. Става дума за около 2 хиляди души - положението беше сериозно", разказа по-рано на пресконференция Даскалов и допълни, че причина за проблема е дългогодишният добив на инертни материали от коритото на Въча, които са понижили нивото в корито на реката с над 60 см.

"Оказа се, че спадът е 21 литра в секунда, което е крайно недостатъчно за нормално водоподаване. Проектът се забави малко, тъй като зоната, в която трябваше да се действа според специалистите, е на граничната зона с Община Кричим. Местните хора бяха изнервени, местната управа не взе отношение, но за 3-4 месеца проектът се осъществи със средства от държавния бюджет", обясни на пресконференцията Илия Пашев.

Хидравличният праг е с площ 800 кв. метра и повдига дъното на Въча с 1 метър. Така се вдигат подземните водни нива и се повишава новото в кладенците с около 50 см., което повишава дебита и в кладенците от 21 литра в секунда на 28 литра в секунда. По думите на Пашев, сега проблем с водата може да възникне само при авария или в пиков момент заради старите етернитови тръби на водопровода, които са и по-тесни. Затова в бъдеще би могло да се мисли за цялостна подмяна на водопроводната мрежа в Перущица.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Де да можеше на всеки 6 месеца да има избори... нямаше да остане нещо не открито, не подновено, не ремонтирано и открито на ново :)
+4
 
 
В неделя бях на гости в Перущица и хората пак имаха режим. Не вярвам с рязането на лентата в същия миг да се е променил дебита, следователно май пак ни плакнат и то без вода!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Волейболен клуб Виктория Волей (Пловдив)
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: