Отложиха пуска на слънчева електроцентрала в Съединение

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:43 / 26.06.2008
1392
Соларна станция за производство на електричество с капацитет 10 kW изгради в Съединение, Пловдивска област, германската фирма "Щека България". На покрива на предприятието за електроника и за конфекциониране на кабели са монтирани 60 монокристални силициеви панела с площ 90 кв. метра. В системата са вградени продукти, производство на "Щека". Специални устройства трансформират акумулираната слънчева енергия в електричество, което може да се ползва както за собствени нужди, така и за продажба. В случая ролята на купувач трябва да се изиграе от австрийското електроразпределително предприятие EVN, базирано в Пловдив.

Мислехме, че ще ви демонстрираме как работи централата, но поради бюрократични причини не можем да направим това, каза вчера Дитмар Фойгтсбергер, управител на "Щека България" и съсобственик на баварската фирма "Щека" край Меминген.

Причина за това според ръководител по продажбите са остарелите и несъобразени с европейското законодателство закони, които третират производството на екологично чиста енергия. Така според Закона за възобновяемите източници на енергия производителят на природно чисто електричество първо трябва да задоволи собствените си нужди от електроенергия. Според този норматив излиза, че е ще е глупаво да се произведе и грам повече ток в полза на общата енергийна система, пък и за икономическа изгода. Широко прокламираното изкупуване на екоенергия на преференциално по-високи цени се отнася единствено и само за излишъка от произведената енергия. Така тук са принудени да регистрират нова фирма и чрез нея да направят така, че да не се явяват единствено като потребители на слънчевия ток, но и като негови пласьори.

От компанията инвеститор се надяват след месец централата все пак да започне да трансформира слънчевата в електрическа енергия.

Източник: в. Дневник


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Цвета Караянчева на Фестивала на ягодата в Кричим: Само ГЕРБ може...
Големи изкушения в богато пловдивско село
Цвета Караянчева в с. Желязно, община "Марица": Само ГЕРБ знае ка...
Най-вкусното събитие у нас се открива днес недалеч от Пловдив
Мъж отглежда банани в село до Пловдив
Чисто нова улица в пловдивско село


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).