Откриха занаятчийския сезон в Карлово

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:29 / 19.04.2015
860
Общински съветник от ГЕРБ Карлово възроди традицията на българските занаяти в Карлово. По инициатива на Кирил Георгиев - известен майстор дърворезбар бе даден официален старт на занаятчийския сезон в Бухаловия хан в старинно Карлово. Там над 30 майстори на стари занаяти всекидневно ще демонстрират уменията си пред местните и гостите на града.

Красивата възрожденска сграда бе ремонтирана по проект на община Карлово, а след това безвъзмездно предоставена на задругата на майсторите. Това е факт по инициатива на Кирил Георгиев и негови колеги. Майсторът и общински съветник подчерта, че следващата стъпка е създаването на школа на занаятчиите, в която напълно безплатно ще се обучават децата от региона на старите традиции.

По думите на Георгиев туристите винаги са оставали изумени и възхитени от красивите плетива, калоферската дантела, дърворезбата, ножарството. Как се случва всичко това те ще могат да видят вече в Бухаловия хан. Според майсторът много от тях ще се върнат, за да преминат курс на обучение за определен занаят, който харесват най-много.

Да подкрепи инициативата в Карлово бе и председателят на Регионалната занаятчийска камара -Пловдив Тони Симидчиева.

"Тези хора пазят жива българщината. Те съхраняват това, което е опазило България през вековете, ценете ги и им помагайте", каза Симидчиева.

Да аплодират колегата си за страхотната инициатива дойдоха и общинските съветници от ПП ГЕРБ Сребра Атанасова, Мария Тодорова, Доньо Тодоров и Никола Паунов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Отново на тезгяха - продават емблематичен хотел в Пловдивско
Огнен ад до Пловдив, откриха следи от коктейл "Молотов"
Няма пари за нов мост край Калояново
Жителите на Лъки към Цвета Караянчева: Асфалт не се яде, ама без ...
Единственото населено място в община на 22 км от Пловдив въведе р...
Градушка помля реколта в Пловдивска област, ракетите не помогнаха...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).