ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Откриха официално обновената Асенова крепост
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:00 / 12.03.2013Коментари (1)3418
Прерязаха лентата на Асеновата крепост - обновеният туристически комплекс бе официално открит днес, а проектът е на стойност над 3 млн. лв. Асеновата крепост като символ на Асеновград и като едно съоръжение, което е средновековно, познато, близко до сърцата на асеновградчани сега вече имат вид, който е по-безопасен, по-добре и по-модерно представен и всички туристи могат да се насладят на тези красоти, да видят какво предлага Асеновград като туристически атракции и едновременно с това, придружаващите проекта мероприятия дават възможност да се разгледат и другите обекти, които имаме в община Асеновград. 

"Ние можем да се похвалим, че имаме много и интересни, които са различни за България и в нашата община има какво да се види", заяви кметът Емил Караиванов след като преряза лентата пред крепостта.

Малко след официалното откриване се проведе и заключителната пресконференция, на която се даде отчет за извършените дейности по проекта. На нея кметът каза, че днес е празничен ден за Община Асеновград.

Проектът "Асеновград-свещената порта на Родопите" се финанфира по Оператична програма "Регионално развитие" и е на стойност над 3 милиона лв., като собственият принос на общината е около 500 хил.лв. Основната цел на проекта е свързана с превръщането на емблематичната за града Асенова крепост в конкурентоспособна туристическа атракция.

Основните дейности по него бяха насочени към цялостно и трайно подобряване и обновяване на визията на историческия комплекс. Извърши се реставрация и консервация на останките на крепостния комплекс, както и подобряване инфраструктурата около него. Разшири се паркингът и бе изграден голям информационен център. 

По самата крепост се подмениха настилките, изградиха се нови стъпала и каменна зидария, монтираха се парапети по всички опасни места, оформиха се пътеките и алеите за преминаване, разкриха се горните повърхности на крепостните градежи, бе обработен и запазен автентичният вид на средновековните зидове. Оформиха се кътове за отдих и се монтираха пейки. Постави се художествено осветление от над 200 прожектора, които всяка вечер привличат погледите на граждани и туристи.

В криптата на църквата се оформи зала, която ще се използва като информационно-културен център и се подмени изцяло покривната част на църквата.

Доставиха и се монтираха 2 броя видеостени, на които се излъчват специално направени по проекта кратки филми, рекламиращи Асеновата крепост и основните туристически забележителности в общината. Доставени са тour-guide устройства с GPS видео и аудио. Поставиха и визьори за наблюдение на два от мостовете покрай реката с най- добра видимост към крепостта. 

Експонира се средновековна бойна техника в подножието на крепостта-метателни и стенобойни машини в реални размери /2 броя балисти, 2 броя катапулти, 1 таран и 1 бойна кула/, които са важен елемент за пресъздаването на историческата действителност. Изгради се и система за видеонаблюдение. 

Това, което днес човек ще види, е един модерен, обезопасен и атрактивен исторически център.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Страхотно, ще я видя непременно лятото! Дано прожекторите само не смущават животните в планината вечер.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: