Огнище на африканска чума по свинете в Съединение, умъртвяват животните в радиус от 3 км!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
13:43 / 27.09.2021
4211
Локализирано е първично огнище на африканска чума при свинете в Съединение. По тази причина се предприемат незабавни мерки за унищожаване на прасетата в трикилометровата предпазна зона и за наблюдение – в 10-километровата, която обхваща следните населени места: Правище, Неделево, Церетелево, Найден Герово, Любен, Драгомир, Голям Чардак, Малък Чардак, Войсил, Цалапица, Пищигово, Крали Марко, Черногорово, Тополи дол. Това стана ясно на днешното заседание на Областната епизоотична комисия, свикана от Областна администрация и председателствана от заместник областния управител Даниела Николова.

Според заповед на директора на БАБХ трябва да бъде организирано принудително умъртвяване по хуманен начин на прасетата в 3-километровата зона. То ще започне утре около обяд. Труповете и компрометираният материал ще бъдат загробени под специален надзор, недопускащ разпространяване на болестта.

Помещенията за свине, транспортните средства и дворовете трябва да се почистят дезинфекцират. В Пловдивска област се забранява търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине. Изключение се прави за индустриални свиневъдни стопанства и фамилните ферми, които вече са проверени и е извършено пробонабиране.

В 10-километровата наблюдавана зона около огнището ще се вземат проби от домашните прасета и ако се открие вирус у някое, то ще бъде умъртвено. Ще се извършват и ежеседмични прегледи и всички свине с признаци на заболяването, ще се изследват. Ще бъде извършено преброяване и актуализиране на данните за отглежданите прасета. Д-р Михаил Кръстев от Областната дирекция по безопасност на храните призова всички стопани да извършат регистрация на отглежданите от тях животни, което ще даде възможност за по-добър мониторинг и превенция.

Виж коментарите (1)

Още по темата (68):
19.07.2023 Регистрираха първи случай на Африканска чума по свинете у нас за тази
година
27.09.2021 БАБХ с важно уточнение за африканската чума, открита край Пловдив
12.09.2021 Експерт: Българското месо ще изчезне от магазините, ако не бъде намерен изход от ситуацията
26.08.2021 Откриха 14 нерегистрирани животновъдни обекта край Пловдив
05.03.2020 Ще изгубим ли източнобалканската свиня заради африканската чума?
12.02.2020 Десислава Танева: При домашните прасета африканската чума е овладяна, но при дивите е в своя пик
Още новини от Регионални новини:
Спряха строителството на новия мост над река Марица
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).