Община и бизнес обсъждат създаване на индустриални зони в "Родопи"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
14:54 / 02.11.2020
3261
Община "Родопи" беше домакин на първа работна среща за създаването на индустриални зони като публично-частно партньорство между общината и бизнеса.

Срещата се проведе в присъствието на кмета Павел Михайлов, неговите заместници Владимир Маринов и Неази Таир, председателя на ОбС "Родопи" Георги Цанков и представители на местния бизнес. Обособяването на индустриални зони ще бъде включено в Общия устройствен план на общината, а за изработването му вече тече процедура. Документът залага основните параметри за развитие на "Родопи" в следващите години.

Перспективите за икономическото развитие на общината представи Явор Гечев,който е част от работния екип за изготвяне на плана за интегрирано развитие на "Родопи".

"Община "Родопи" paзпoлaгa c вcичĸи пpeдпocтaвĸи дa зaщити пoзициитe cи ĸaтo peгиoн c виcoĸa cтeпeн нa paзвитиe. На нейна територия имa няĸoлĸo пepcпeĸтивни зoни, ĸъдeтo би мoглa дa ce oфopми индycтpиaлнa зoнa: Зона Крумово с летище "Пловдив", индустриален парк "Родопи", разположен на територия от над 5 хиляди декара, село Златитрап, в което се намира единствения трансмодален терминал в страната и зона Цалапица с основна връзка към АМ "Тракия", обясни в презентацията си той.

Според идеята ще бъде създадено публично предприятие, в което община "Родопи" ще притежава 50+1% дялово участие. Смесената компания ще разработва индустриалната зона, като  поетапно изгражда отделни терени с пълна инфраструктура, ток, газ, вода, канал и оптични кабели.

"Необходимо е да започнем от населените места. Ще търсим помощта на новосъздадения "Български ВиК холдинг“ за изграждане на цялостна ВиК мрежа от селата Брестник, Белащица, Браниполе и Първенец и включването й в Южния обходен колектор на Пловдив. Водопроводът ще бъде паралелно подменен изцяло в обхвата от "Пещерско шосе" до "Кукленско шосе", коментира кметът на общината Павел Михайлов. " Целта ни е да превърнем "Родопи" в един от paзвититe и гoтoви зa инвecтиpaнe бизнec peгиoни", каза той.

Първата стъпка е подписване на меморандум за сътрудничество между общината и представители на бизнеса, които инвестират на територията на "Родопи". Ще бъде сформиран и консултативен съвет, на който ще се обсъждат отделните параметри за осъщестяване на проекта.

Виж коментарите (1)
Още новини от Регионални новини:
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...
Фермер от Пловдивско: В България скоро няма да има мляко
Преобразяват пловдивски села


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).