ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Образоват малките ромчета в селата по европейска програма
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:00 / 14.08.2010Коментари (6)1883
© Plovdiv24.bg
В ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", село Калековец приключиха дейностите по проект "С крилете на знанието", финансиран от ЕСФ и Република България по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

В изпълнение на проектните цели бяха организирани
следните форми на работа с децата и учениците:

Кръжок "Родна реч" - с децата от подготвителен клас.
В подготвителен клас на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", с. Калековец се обучават деца, предимно от малцинствен /ромски/ произход и техните входни познания по български език са на доста ниско ниво и тъй като умението слушане с разбиране е ключово при овладяването на езика, а слушането съпроводено с образ е много по-разбираемо, организиран беше кръжок "Родна реч", като в един допълнителен час всеки ден 6 годишните ученици гледат избрани детски игрални и анимационни филми на български език и после ги коментират с учителката. Пряката цел на занятието бе към края на подготвителния клас децата да имат осезаемо по-добри комуникативни умения на български език и обогатен речник, а също и да развият усета си към доброто и красивото в тази така важна възраст. Последно, но не и по значение, те се запознават с герои и сюжети от българската и световната класика.

Занималня "С грижа към всяко дете" - с учениците от I до IV клас.

Голяма част от учениците са принудени от обстоятелствата, веднага след като се върнат от училище да се включват, в помощ на семейството, в къщната или в земеделската работа. Така те често нямат време да подготвят уроците си за следващия ден и постепенно изостават в учението. Идеята е тук в един допълнителен час ежедневно да се извършва подготовка на домашните работи и разясняване на не доизяснения материал от редовните часове. С изпълнението на тази дейност се повиши общото ниво на успеваемост в начален етап. /измерване чрез НВО в IV клас и при входни и изходни нива по предметите/.

Кръжок "Опознай родината, за да я обикнеш" - интегрирано обучение по три направления /история, география и биология/ с ученици от V до VIII клас.

Работата с учениците в кръжока е насочена към детайлно, комплексно и непосредствено запознаване на учениците с природата, историята и географията на България. Засилване на чувството на принадлежност към българския народ и патриотизма у подрастващите/V-VIII/.

Кръжок "Математика - ура!" - с ученици от V до VIII клас.

Задачата тук е да се повиши интереса на учениците към математиката, чрез разкриване на нейната забавна страна и да ги подпомогнем при усвояване на учебния материал в съответствие с индивидуалните им учебни потребности.

Кръжок "ДИСК" - с ученици от V до VIII клас

Познанията и уменията на учениците по отношение на информационните технологии бяха задълбочени посредством практически занятия за обработка на дигитални снимки и видео, както и публикуването им в интернет.

Кръжок "Занимателна физика" - с ученици от VII и VIII клас

Сложната и същевременно изключително полезна физика е овладявана чрез опити и практико-приложни занимания в областта на механиката, оптиката и електротехниката.

Кръжок "Палитра" - с ученици от V до VIII клас

Учениците от прогимназиален етап взеха участие в редица изложби на училищно и общинско ниво. Дадена им е възможност за творческа изява на учениците от ромската етническа общност в Калековец, Крислово и Динк.

Курс по здравна просвета и оказване на първа помощ - с ученици от начален и прогимназиален етап. Преподадени са основни хигиенни постулати и бе проведен курс за оказване на първа помощ при различни контузии, наранявания и други случаи, заплашващи здравето и живота на човек.

Спортно-организационна дейност - с ученици от начален и прогимназиален етап.

Потенциала, който притежава спорта за мобилизиране на вниманието и духът на учениците, е използван за възпитаването на единство, взаимопомощ и спортсменско поведение, като чрез система от няколко училищни спортни празници и турнири се даде тласък в развитието на спортния живот на училището и се сформираха училищни отбори по футбол, баскетбол, волейбол и лека атлетика.

Проектните дейности бяха заложени за изпълнението на следните цели:

Създаване на нови условия за развитие на потенциала на децата от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", село Калековец и осигуряване на по-добри възможности за физическото, интелектуалното и личностното им развитие, което да подпомогне тяхната пълноценна социална интеграция и последваща професионална и житейска реализация.

Подобряване на условията за равен достъп до образование и обучение на децата от селата Калековец, Крислово и Динк, чрез разнообразяване и разширяване на извънкласните и извънучилищните дейности в средищното за тези селища училище - ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", с. Калековец

Да се създаде система от взаимосвързани извънкласни и извънучилищни дейности, чрез които учениците да бъдат ангажирани с процеса на самоусъвършенстването си и на изграждането си като хармонични и подготвени за предизвикателствата на живота личности.

Да се задълбочи процесът на интеграция на децата и учениците от етническите малцинства, чрез полагането на усилия в две насоки:

Засилване на дейността по ограмотяването на ромите /още от подготвителен клас и през целия начален етап/.

Даване на възможности за изява на деца-таланти в спорта и творчеството, чрез широко участие на подрастващите роми в кръжокът по изобразително изкуство, спортните състезания и турнири и др.

Налагане на дух на ученолюбие, съзидание и приемственост сред ученическата общност в ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", село Калековец.

Осъществяване на превенция в общността за създаване на среда, способстваща за намаляване на престъпленията и противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и придобиване на умения за толерантно общуване, контрол и самоконтрол. Обогатяване и усъвършенстване двигателната култура на учениците и формиране на потребност от системни занимания с физически упражнения и спорт.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
v moito sarce nikoi ne sprq,pusnah te teb,vqrvai v tova!mnogo ranih i s mnogo igrah,no kakto s teb s nikoi ne bqh!
на 14.08.2010 г.
+1
 
 
Аз пък правя много голяма разлика между селските циганори и столипиновските. В селата немалка част от циганите работят селскостопанска работа и с труд си изкарват хляба. По тази причина виждам определен смисъл на обучението им в селата.
на 14.08.2010 г.
0
 
 
Европейският съюз след като се е загрижил толкова много за циганите в България вместо да дават пари на вятъра да си ги приберат на запад и да ги интегрират а не да ги връщат обратно Циганина си е циганин не открадне и не излъже ли не може да заспи Моля наричайте нещата с истинскита им имена няма роми има ЦИГАНИ
+1
 
 
Звучи добре, но образование и циганин са изключващи се взаимно понятия. Циганинът е паразит, той е свикнал да живее на гърба на останалите и това образование си е губене на време за него. Това същото време може да го използва за да научи малките циганета да крадат, лъжат, просят и т.н. С две думи - НЯМА ШАНС тази програма.
0
 
 
На теория , всичко звучи добре, но докато не се вземат сериозни мерки т.е.-да се задължат всички ромчета да учат минимум до осми клас, иначе да не дават помощи на семейството-положението няма да се подобри!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори 2024
Абитуриентски балове 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: