Анализирани за съответствие с Наредба № 31 от 2004 г. бяха 32 проби маруля и 29 спанак . Пробите са взети от зеленчуци, отглеждани от земеделски производители от региона и предлагани на кооперативните пазари в Пазарджик, Пещера и Велинград и на борсите на едро в Огняново и Първенец.
При норма за нитрати в марулята 2500 мг/кг в пробите е установено съдържание 400, 500 и 1000 мг/кг.
Резултатите от изследвания спанак също сочат, че стойностите са в рамките на допустимото съдържание на нитрати 2500 мг/кг, като е установено съдържание на нитрати от 30 до 1000 мг/кг.
Девет зеленчукови пюрета, производство на "Ганчев"ЕООД - Асеновград, също бяха изследвани (пюре спанак яхния; домати с ориз; картофи, домати, капия с масло; плодово-зеленчукова смес с мляко; натурално асорти от зеленчуци и др.).
При норма 200 мг/кг, отчетеното съдържание на нитрати в детските храни бе от 40 до 60 мг/кг.