ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Намериха 150 плочки с йонизиращи лъчения в частен дом
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:44 / 19.01.2009Коментари (0)1575
След разработка и реализация на ТД"Национална сигурност" - гр.Пловдив - ДАНС, Районна прокуратура - гр.Карлово е образувала досъдебно производство. Разследването е извършено от прокурор при Районна прокуратура - Карлово. Установило се, че в дома на лице. в гр.Сопот се съхраняват 150 метални плочки, източник на йонизиращи лъчения, които то предало доброволно за нуждите на разследването. Плочките му били дадени от Т.Т. от гр.Сопот, с молба да намери хора, които да свалят повърхностния им слой и той да бъде съхранен, тъй като бил ценен. Лицето не подозирало за съдържанието на материала и, че притежаването му е престъпление и започнало да търси чрез познати служител във „ВМЗ"ЕАД - Сопот, който чрез съответната операция на на фреза или струг да отстрани повърхностния слой. Едната от плочките, която била взета за обработка от фрезист в завода също е предадена по делото за изследване и анализ. Изготвена била тройна ядрено-физическа експертиза от специалисти при БАН - гр.София, които установили, че предадените метални плочки са източник на йонизиращи лъчения, като радиоактивният препарат е нанесен върху тях с последващо лаково покритие.Изследваният материал съдържа радиоактивно вещество - изотоп на елемента америций с маса 241. Този изотоп се характеризира с период на полуразпад 434 год. Йонизиращото лъчение на изследваните по делото метални плочки е опасно за здравето на намиращите се в контакт с него лица.

В хода на разследването към наказателна отговорност бил привлечен Т.Т. от гр.Сопот, за това, че придобил и държал до 11.08.2008 год. в гр.Сопот източник на йонизиращо лъчение - изотоп америций с маса 241, без надлежно разрешение във вид на 151 бр. метални плочки с размери 70х35х2.5 мм. И тегло 30.2 гр.всяка без надлежно разрешение и същите представляват опасност за живота и здравето на другиго - престъпление по чл. 356 к, ал.2, вр. с ал.1 от НК, за което законът предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години.

По делото са събрани доказателства, че допир с плочките са имали няколко лица, освен обвиняемият, които ги предавали по между си като мостра за намиране на пазар.Материалът намирал приложение в текстилната, хартиената и печатарската промишленост, но тъй като представлява неразделна част от машини и съоръжения цената му не може да бъде определена отделно. По делото са изготвени съдебно-медицински експертизи по на 4 лица, за които е установено, че са имали допир с плочките.Изводът на вещите лица е, че към момента няма данни за лъчево увреждане

Разследването е приключило в срок от 4 м. и делото е внесено с обвинителен акт в Районен съд - гр.Карлово на год. срещу Т.Т. от гр.Сопот за горепосоченото престъпление.

 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Електронно таксуване в градския транспорт
Мюсюлманите честват Курбан байрам
Бул. "Васил Априлов" минава под Централна гара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: