Над 100 килограма риба раздадоха в Първенец за Никулден

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:21 / 06.12.2021
1106
Риба за здраве и благоденствие на селото и община "Родопи" по случай празника Никулден подариха кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Първенец Ренета Плевнелиева.

Обредната храна, която жителите на селото ще сложат на никулденската трапеза, беше осветена от отец Ерм. Всеки желаещ получи риба скумрия и питка, която беше предоставена пред сградата на кметството в селото, лично от двамата кметове при спазването на всички противоепидемични мерки.

"Задължителен елемент в обредността на Никулден е приготвянето на риба. Решихме тя да е сурова. Така всеки ще може да я приготви по собствен вкус и желание за празника, който се чества на 6 декември", коментира Ренета Плевнелиева, кмет на Първенец.

Кметът на община Родопи" пожела здраве, благодат и доброта.

"Ние винаги сме били социална община и правим поредния жест към хората. Зная, че с това няма да подобрим благосъстоянието на жителите на Първенец, но все пак това е отношение към тях", коментира кметът Павел Михайлов. Той припомни, че началото на инициативата е поставено миналата година, но тя вече ще се утвърди като традиция за селото.

"В Първенец се случиха много добри неща и селото се преобразява. Сигурен съм, че много хора оценяват обективно свършеното от нас през последните месеци. Днес започва ремонт на улиците "Пролет" и "Цар Борис", чрез публично-частно партньорство ще изградим фитнес на открито, имаме проект за площада на селото", каза кметът. Той зарадва хората с новината, че до края на годината се очаква да приключат съгласувателните процедури за реставрация и консервация за храм "Св. Св. Константин и Елена", който е паметник на културата от местно значение.

"Дори понякога да има моменти, когато търпението се изчерпва, трябва да запазим вяра в себе си и целта си", категоричен е Павел Михайлов.

Никулден е един от най-големите всенародни празници, чествани през зимата. На територията на община "Родопи" днес празнуват над 1200 души. Най-много са с името Николай-512 и Никола-343.Съкратеният вариант на едно от най-популярните имена – Кольо, имат 23 души, а Колю – 8. Дамите, които ще приемат поздрави по повод имения си ден, с име Николина са 95, а с Николинка – 39. 84 са носителките на името Никол, а на Нина-68 жени.


Виж коментарите (0)

Още по темата (9):
19.12.2021 Днес празнуват Никулден по стар стил в Ченгене скеле
06.12.2021 Деца от ДГ "Мирослава" сътвориха чудна приказка за добрината
06.12.2021 Само едно нарушение при търговците на риба откриха проверяващите от БАБХ
06.12.2021 Има ли увеличение на цената на рибата за Никулден?
06.12.2021 Каква е тайната на бургаската рибена чорба?
03.12.2021 Д-р Николай Георгиев: Прясната риба си личи по очите, хрилете и белезникавата слуз!
Още новини от Регионални новини:
МВР Пловдив: Петима мъже и жена са заподозрени за кражба на 360 к...
Няма открит нелегален алкохол в изба "Дядо Пламен"
Спряха строителството на новия мост над река Марица
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).