Материали за 108 хил. лв. дават на осем семейства от село Гелеменово

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
05:15 / 01.12.2007
1117
Помощ в размер на 108 129 лв. ще бъде предоставена на осем семейства от пазарджишкото село Гелеменово за възстановяване на техните домове, пострадали при наводнението от 5-7 август 2007 г. Средствата ще се осигурят във вид на строителни материали. Финансирането е от Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи към Министерския съвет. За това информира на пресконференция новоизбраният кмет на община Пазарджик Тодор Попов.

С негова заповед е създадена комисия, която да изготви количествено-стойностни сметки за отстраняване на щетите от августовското наводнение в Гелеменово. Комисията трябва да оцени щетите и да прецени какви видове строително-ремонтни работи и строителни материали са необходими за пострадалите тогава около 50 жилищни сгради. Финансирането ще бъде осигурено от общинския бюджет, а помощта отново ще бъде предоставена във вид на строителни материали. За целта в общинския съвет на Пазарджик ще бъде внесено предложение за актуализация на бюджета за 2007 г.

Общинската комисия трябва да оцени и щетите, нанесени на къщи в Гелеменово при проливните дъждове през ноември. Според първоначални сведения при последните наводнения са пострадали около 30 жилищни сгради. След изготвяне на количествено-стойностен анализ ще бъде отправено искане към Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи за осигуряване на необходимите средства.

Със заповед на Тодор Попов е сформирана и втора експертна комисия, чиято задача е да осигури пълна информация и систематичен анализ на ситуацията във всяко населено място в общината след последните проливни дъждове през ноември. Комисията трябва да набележи превантивни мерки за преодоляване на бъдещи наводнения. Анализът и мерките целят изясняване и отстраняване на причините за хроничните наводнения на едни и същи участъци. Тодор Попов посочи като пример каналa в Сарая, който трябва да бъде прочистен, за да се избегнат бъдещи наводнения на населеното място. Други две села от пазарджишка община, които пострадаха през ноември, са Цар Асен и Росен. При тях комисията ще изяснява защо при всеки обилен дъжд се наводняват помпените им станции и населението остава без питейна вода. Кметът на Пазарджик се разпореди за осигуряване на населението с минерална вода и водоноски.

През 2006 г. областният управител на Пазарджик Ангел Чолаков разпореди превантивни мерки за почистване на речните корита с цел предотвратяване на бъдещи наводнения на населени места. Тогава бяха предприети конкретни мерки за почистване коритата на реките от дървесен материал и от незаконни строежи. Работата по освобождаване на дигите от незаконните заграждения на селскостопански производители бе поверена на Басейнова дирекция. Изпълнителна агенция "Хидромелиорации" финансира заснемането и отразяването на дигите и техните сервитути в картите на възстановената собственост.

На 21 ноември областният управител Ангел Чолаков проведе съвещание с кметове на общини за предприемане на превантивни мерки за намаляване последствията за населението и инфраструктурата при усложнена зимна обстановка през 2007-2008 г. Кметовете представиха планове за зимно поддържане, копие на сключени договори с фирмите за пътната инфраструктура и представиха доклади за състоянието на пътната мрежа във всяка община.




Източник: в."Строителство градът"

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Земетресение е регистрирано близо до Пловдив
Нов инцидент с млад мъж зад волана в Пловдивско!
Цвета Караянчева присъства на честването на 156 години от рождени...
Цвета Караянчева на Фестивала на ягодата в Кричим: Само ГЕРБ може...
Големи изкушения в богато пловдивско село
Цвета Караянчева в с. Желязно, община "Марица": Само ГЕРБ знае ка...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).