Манганът в питейната вода на Брестовица не е заради "водното огледало"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:00 / 26.05.2022
3157
Проверка на специалисти от различни направления установи, че замърсяването с манган в питейната вода на Брестовица не е заради “водното огледало“ на намиращата се в съседното село Кадиево водноелектрическа централа.

МВЕЦ "Кадиево“ е пусната в експлоатация през 2015 г., а през 2020-2021 г. в кладенците за питейна вода на Брестовица е открит манган. Причината за наличието на манган не е установена, изказано е предположение, че водното огледало на централата, което е близо километър по-надолу по течението на река Въча, може да влияе. Становищата на експертите и анализите на водата около централата обаче категорично отхвърлят тази теза.

"С изграждането на МВЕЦ "Кадиево“ и съоръженията към него с нищо не е нарушена хидравличната картина на реката и подземните води в площите около нея. МВЕЦ "Кадиево“ и съоръженията към него не могат да въздействат на подземните води и нямат връзка с нивата на водовземните кладенци за питейно водоснабдяване по поречието на р. Въча“, коментира инж. Лиляна Карафизиева, главен проектант на централата. Тя показа и нивото на водното огледало, което се поддържа на кота 172.30, а дигите и бетонната подпорна стена са близо метър по-високи от нивото на водата, съгласно нормативните изисквания.

Химическите проби и анализи преди и след ВЕЦ-а, направени от МОСВ, категорично показват, че няма наличие на манган.

"Присъствието на МВЕЦ и "водното огледало" не биха могли да окажат влияние върху химичният състав на водите в р. Въча“, категорична е и д-р инж. Вероника Караджова, химик.

"Хидроложките и хидрогеоложките условия в проучвания участък и направените изследвания на водите на р. Въча доказват, че дейността на МВЕЦ "Кадиево“ и нейните съоръжения не са причина за наличието на манган в питейните кладенци от ПС "Брестовица“ на ВиК ЕООД – Пловдив“, потвърди също инж. Даниела Бакларова-Петрова, хидрогеолог и инженер геолог.

"При производството на електроенергия с руслова ВЕЦ не се променя качественият състав на водата. Напротив, това е едно от най-екологичните производства. И от централата няма как да се отдели, образува или прехвърли манган към водата или към сондажите. Енергията, произвеждана от ВЕЦ-овете, е пример за енергия от възобновяем източник.“, коментира и Васил Тасев от МВЕЦ "Кадиево“. Той допълни, че централата постоянно преминава през задължителен технически и санитарен контрол и регулярен мониторинг, като последните проверки са били през м. май от ДНСК – Пловдив, РИОСВ-Пловдив, Областна администрация Пловдив, Басейнова дирекция ИБР и Община Родопи. През април е направена и последната конструктивната проверка от лицензирани проектанти. Те потвърждават, че конструкцията на стените на централата и съоръженията й са в добро техническо състояние.

Въпреки, че от 2021 г. няма публични данни за повишен манган във водите на съседното село Брестовица, регионът традионно има проблем с наднормено съдържание на манган. Той възниква през седемдесетте години във връзка с водоснабдяването на някои градове и включително се стигало до ликвидиране на кладенци, за да се реши мангановото замърсяване на водовземните съоръжения, водоснабдяващи гр. Пловдив, изградени в терасните отложения на р. Марица, разказва инж. Даниела Бакларова-Петрова.

Според нея вероятните причини за повишено съдържание на манган в питейните води на Брестовица са две. Първата е наличие на манганосъдържащи минерали в колектора на подземните води. И втората, по-вероятна причина, е взаимодействието на подземните води в режим на експлоатация на водовземните съоръжения от ПС "Брестовица – Кадиево“ с водите на р. Въча в участъка на образувалия се в непосредствена близост остров, разделящ реката на две, където се задържат отпадъци, паднали дървета и др., предполагащи развитие на гнилостни процеси и натрупване на утайки, съдържащи манган.

"Хидроенергията има най-голям дял от зелената енергия в България. Производството от възобновяемите енергийни източници съставя около 20% общия енергиен микс. А предвид енергийната ситуация в страната, както заради факта, че потреблението на ток се увеличава, става ясно, че имаме нужда от повече ВЕИ мощности“, коментира Васил Тасев, който е и заместник – председател на Сдружение "Асоциация за възобновяеми енергийни източници".

Виж коментарите (0)

Още по темата (60):
24.04.2024 Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с тази
вода!
24.04.2024 Кметица повежда протест на съселяните си
18.04.2024 Осигурени са 2 225 000 лева за изграждане на довеждащ водопровод в
Брестовица
17.04.2024 До 180 дни в Брестовица би трябвало вече да има качествена питейна вода
17.04.2024 Бунт в пловдивско село!
16.04.2023 Отново проблем с водата в пловдивско село, хората са отчаяни
Още новини от Регионални новини:
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).