Катуница настръхна, вижте причината!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:58 / 23.11.2018
7937
Днес председателят на Общински съвет - Садово Атанас Телчаров изпрати писмо, с което от името на гражданите на Катуница и живеещите в района поиска от премиера Бойко Борисов и Министерския съвет да отменят свое Решение №85/09.02.2018. Ето и цялото отворено писмо: 

Уважаеми г-н Борисов,

Уважаеми дами и г-да Вицепремиери,

Уважаеми дами и г-да Министри, 

На 13.10.2018 г.  в кметство с. Катуница, Община Садово, Област Пловдив бе проведен местен референдум във връзка с Решение на МС №85 /9.02.2018, с което е предоставена концесия за добив на подземни богатства по чл. 2, ал 1 т. 5 от Закона за подземните богатства – строителни материали – пясъци и чакъли. 67.8 % от концесионната площ е разположена в землището на  с. Катуница.

Проведеният референдум е законен (активност  49.2 %), а  98 % от гласувалите изразиха волята си против разкриване на концесията. В изборния ден множество граждани на съседните населени места Ягодово, Крумово и Караджово пристигнаха пред изборните секции и също изразиха своето недоволство срещу планираната кариера и подкрепиха жителите на Катуница в действията им. 

Темата е изключително чувствителна за жителите на с. Катуница, защото през годините от добив на инертни материали са унищожени близо 2 000 дка земеделски земи на селото. В следствие на това се наблюдава спадане на подпочвената вода, която е основен източник за напояване на селскостопанските култури в района. Редно е да се отбележи, че в началото на 90-те години след обществен натиск и блокиране движението на машините на държавната фирма "Кариери" АД бе преустановена дейността й в района. Притеснително е, че след като държавата в началото на 90-те години вижда основание в исканията на гражданите, в днешно време продължават да се дават разрешения за разкриване на концесии. Към настоящия момент в ареала от с. Катуница до гр. Асеновград  има четири действащи кариери и е недопустимо разкриването на нови. 

Г-н Борисов,  Дами и господа,  

Обръщам се към Вас в качеството си на Председател на Общински съвет – Садово, натоварен с отговорността да изразя искането на гражданите не само на с. Катуница, но и на живеещи в района, засегнат от евентуална бъдеща концесия,  а именно да отмените Ваше Решение № 85/09.02.2018г. С това ясно ще бъде показано на обществото, че обществените интереси стоят над личния интерес на един човек или една фирма. 

В противен случай ще бъдем принудени чрез всички средства да се противопоставим на несправедливостта! Приложено изпращаме Ви следните документи:

1. Подписка  от народни представители за подкрепа искането на жителите на с. Катуница за отмяна на Решение на МС № 85/09.02.2018г.;

2. Подписка  от общински съветници от Общински съвет-Садово за подкрепа искането на жителите на с. Катуница за отмяна на Решение на МС № 85/09.02.2018г.;

3. Подписка  от кметове в района за подкрепа искането на жителите на с.Катуница за отмяна на Решение на МС № 85/09.02.2018г.    

С уважение:  

Атанас Телчаров - Председател на ОбС - Садово

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).