Иван Естатиев: Каналите в селата не са чистени поне от 30-40 години

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:17 / 15.08.2007
1947
Поне от 30-40 години каналите в селата не са чистени, а това е необходима и неотложна превантивна мярка, към която трябва да престъпим без да отлагаме, за да избегнем по-големи щети при последващи наводнения. Това заяви кметът на Пазарджик Иван Евстатиев по повод предприетите от общината мерки за почистване на каналите.


Последният почистен канал е „Телки дере" в Гелеменово, който преля и наводни селото. За почистването му бяха отделени 35 хиляди лева. Средствата са от общинския бюджет, в който бяха заложени общо 100 хиляди лева за неотложни дейности по време на бедствия и аварии.


Миналата година с общински средства бяха почистени каналите в Братаница, Величково, Главиница и Ляхово. За това бяха похарчени 45 хиляди лева. Вече са изчистени и каналите в селата Сарая, Алеко Константиново и Гелеменово. Подготвени са проекти за почистването на каналите в Звъничево, Мокрище и Добровница.

При последното наводнение преди дни в кв. „Изток" само за един ден бе прокопан около 1,5 км канал успоредно на съществуващия, за да бъдат отводнени ромските къщи.
„Почистването на каналите е една от превантивните мерки, които трябва да реализираме докрай", каза още кметът Иван Евстатиев.

Той още веднъж припомни двете отправени от него предложения за промени в законодателството, според които в бюджета за следващата година държавата трябва да предвиди средства на разположение на общините, които да се ползват в извънредни ситуации, както и да бъде въведено задължително застраховане на недвижимото имущество и част от постъпленията да се ползват за превантивни дейности като почистването на дерета и канали, укрепването на диги и други

Информацията е на PAmedia.net


Виж коментарите (0)

Още по темата (101):
20.06.2007 Етем дава фургони в Гелеменово
19.06.2007 Започва възстановяването на пътищата в Пловдивска област след пороите
14.06.2007 Поройните дъждове от последните дни нанесоха щети върху тютюна в Смолянско
14.06.2007 Абаз: Село Гелеменово е наводнено от непочистеното корито на река Телки дере, а не от напоителен канал на язовир Тополница
13.06.2007 Айдън Абаз дава на прокурор кметицата на Гелеменово
11.06.2007 В Гелеменово без ток засега
Още новини от Регионални новини:
Най-вкусното събитие у нас се открива днес недалеч от Пловдив
Мъж отглежда банани в село до Пловдив
Чисто нова улица в пловдивско село
Шофьор: Живея втори живот
Проекти за над 14 милиона лева в община Хисаря
Големи изкушения в богато пловдивско село


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).