Искат доживотен затвор за убиеца на Стефка

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
11:36 / 17.09.2013
5387
Доживотен затвор без право на замяна искат в петиция близки и приятели на 19-годишната Стефка Маджарова от Пловдив, която бе открита убита в напоителен канал край село Йоаким Груево. Трупът бе изваден от водоема на 13 юни, а тя се е удавила ден по-рано.

Арест за бившето гадже

Като заподозрян за убийството е задържан бившият приятел на Стефка Владимир Костадинов (22 г.) от Ивайловград. Като мотив за убийството се сочи ревност. Младежът не отричаше, че е бил със Стефка в последните часове, но не признаваше за съпричастност към смъртта й. Той я е бутнал във водата, сочат обаче данните от разследването. 

"Ние се закачахме, а тя се подхлъзна и падна", твърди пред полицията Костадинов. Заради разминавания в показанията тялото на момичето престоя 90 дни в хладилна камера в Съдебна медицина, а през това време прокурорите поискаха да бъдат проведени следствен експеримент и петорна медицинска експертиза за нараняванията по тялото. Те най-сетне са готови и се очаква утре тялото на момичето да бъде освободено от моргата. 

"Погребението ще бъде на гробищата в квартал "Прослав". Ще изпратим Стефчето в бял ковчег, с абитуриентската рокля, която толкова харесваше и беше щастлива с нея", през сълзи сподели баща Николай.

Приятели на момичето пуснаха във фейсбук на страницата "В памет на Стефка Маджарова" призив до всички граждани да подкрепят петицията им за справедлива присъда. В нея пише: "Искаме доживотен затвор за Владимир Костадинов, убил Стефи! Нека колкото се може повече хора да я видят и да я подпишат! Не може тоя да си пасува ненаказан, ами ако в скоро време убие друго дете? Дори и доживотният затвор е малко! Колкото повече хора я видят и подпишат, толкова по-добре".

Мъката на един баща

Според бащата досега поне 2000 души са дали своята подкрепа. "Няма да се откажем от искането за справедливост. Не е дал, за да взема човешки живот", категоричен е Николай.

"Събрани са достатъчно доказателства срещу Костадинов за убийството", каза пред "Труд" Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив. Той е имал среща с бащата на Стефка.

"Детето ми най-после ще получи покой, а ние ще се молим за душата , ще палим свещи. Тя си отиде млада, имаше планове за живота.

Искаше да учи в аграрния университет, беше красива, добра, трудолюбива. Не съм се съмнявал, че е Владимир, който без свян, без срам дойде при мен, говореше с мен, когато тя е била мъртва", казва Николай. За последно видял Стефка на 12 юни през деня, а вечерта тя излязла от къщата им в село Йоаким Груево, за да отиде на кафе със своя познат Пенко. Девойката не подозирала,че бившият приятел Владимир я следи. 

Към 22,30 ч Пенко оставил Стефка пред дома . Валяло дъжд. В тъмното се появил Владо. Той бил спрял с колата и я повикал.

"Мога да предполагам, че дъщеря ми се е качила в автомобила, за да му каже, че не иска повече да дружат, а той я закарал на канала. Тя е крехка, слаба, едва ли е могла да се съпротивлява", казва бащата. Той твърди, че Стефка е била удряна в стъклото на колата, което било напукано. Дори имала счупен зъб.

Николай е зеленчукопроизводител, обработва земя край Пловдив. Владимир работил на полето при него. Маджаров му дал кола, за да може по-бързо да се придвижва от квартирата си в Златитрап до нивите.

"Каква ирония на съдбата! На другия ден, 13 юни, към 6 ч сутринта, на пътя се развали моят автомобил. Повиках Владо, да го изтегли. Пристигна бързо. Видя ми се странен. Беше топло, а той дойде навлечен с яке. Трепереше", разказва Николай.

Махмурлия или убиец

Помислил си, че младият мъж е пийнал вечерта и затова не му е добре. Видял спуканото стъкло на колата, която заел на Владимир, както и че калникът е повреден. Попитал го какво се е случило, а Владо мълчал. Бащата отишъл на полето, а Стефка трябвало да отиде в училище, за да се подпише на дипломата си за 12-и клас. Николай знаел, че когато има работа в Пловдив, момичето остава да спи при брат му. Прибрал се вкъщи. Към 17 ч на вратата почукали полицаи.

"Попитаха дали имам дъщеря. Отвърнах положително. Показаха ми личната карта на Стефка, мобилния телефон", казва бащата. Причерняло му пред очите. Чул как единият полицай промълвил: "Лошо, лошо, съжаляваме." Стефка била мъртва. Николай се обадил на брат си, а когато съобщил на Владо, той започнал да плаче.

"Дойде пребледнял и разстроен. Викнаха ни в полицията. През нощта го задържаха. Оттогава не знам на кой свят съм, искам наказание, справедливост за смъртта на детето ми", нарежда бащата. 

След ареста Владимир отрича да е виновен, но във фейсбук е открито негово съобщение за Коледа, в което е написал, че "за някой празниците може да са последни".

"Не съм виновен. Отидохме на нашето любимо място край канала. Започнахме да се закачаме. Докосвахме се по раменете. Изведнъж Стефка загуби равновесие, подхлъзна се и сама падна", твърди Владимир. Данните на прокуратурата сочат, че той я е бутнал. Бащата твърди, че дъщеря му отбягвала Владо и никога не би отишла в тъмното край канала. 

"Направил го е от злоба и ревност, че не иска да са заедно. Когато е изпаднала в несвяст, той я помислил за умряла. Полужива я е изхвърлил във водата", твърди бащата. По ръцете на Владимир имало следи от одраскване, а той твърди, че се опитвал да извади Стефка, но не успял, защото водата била буйна и се уплашил.

Експеримент с чучело

За да се избегнат недоразумения, разследващите задържаха трупа в моргата близо три месеца. Допълнителна медицинска експертиза и следствен експеримент дават отговори за нараняванията по тялото, казват разследващи. Те не били само от преобръщането във водата. В канала е било пуснато чучело с килограмите на Стефка, изчаквал се е ден, който да е близък по атмосферни условия с 12 юни, когато е станало убийството. По онова време водоемът е бил пълен.

"Експериментът е направен по всички правила, доволни сме от резултатите. Участваха петима експерти, полицаи и прокурори", обясниха разследващите. Предстои изготвяне на обвинителен акт срещу Костадинов.


Източник: в. "Труд"

Виж коментарите (8)

Още по темата (35):
07.07.2017 Без право на обжалване: 19 години затвор за убиеца на Стефка Маджарова!
05.01.2017 Почерненият баща на Стефка за убиеца й: Ще го чакам! Заклевам се!
20.11.2016 Родителите на убитата Стефка емигрираха, не могат да я прежалят
17.10.2016 Убиецът на красивата абитуриентка Стефка иска повторен оглед на канала
02.10.2016 Искат затвор завинаги за убиеца на красивата абитуриентка
12.12.2015 Адвокатът на убиеца: Задължително ще обжалвам!
Още новини от Регионални новини:
В Пловдивска област започна изграждането на най-новия православен...
Продават апетитен имот с къща на два етажа в Пловдивско
21-годишно момче е загиналият в тежкото меле на АМ "Тракия"
Млад мъж загина при тежка катастрофа на АМ "Тракия", пожарната е ...
За над 1 млн. лева продават голяма и известна фабрика в Пловдивск...
Акция на ГДБОП в област Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).