ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Икономическият министър: Отчисленията на ВМЗ към държавата няма да се отразят върху инвестиционната му програма
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:29 / 05.07.2023Коментари (0)1068
© МИИ
Ще работим за качествени инвестиционни проекти с висока добавена стойност и облекчаване на административната тежест за бизнеса. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на изслушване на заседание на Комисията по икономическа политика и иновации в Народното събрание, съобщават от пресцентъра на ведомството.

"За да има голям структуроопределящ инвестиционен проект, има нужда от предвидимост и върховенство на закона“, изтъкна Богданов.

Той подчерта, че една от основните задачи е да се работи за привличането на големи инвеститори у нас. Министър Богданов посочи, че от началото на годината има положителен тренд и преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България за първите 4 месеца надхвърлят 1,6 млрд. евро, което е увеличение с над 60% спрямо същия период на миналата година.

По думите му Законът за насърчаване на инвестициите има нужда да се актуализира, за да се промени начинът, по който България насърчава инвеститори. Важно е да се променят насърчителните мерки и да бъдат по–адекватни, да имаме подготвени терени“ , като даде за пример новата индустриална зона "Доброславци“.

Министърът на икономиката и индустрията увери депутатите, че държавата е взела и всички необходими мерки, за да се повиши сигурността на производството и на хората в оръжейните заводи. "Към момента всички мерки за безопасност на базите са предприети, има и допълнителни нива на сигурност към по критичните обекти“, съобщи той.

В отговор на въпрос министърът на икономиката и индустрията съобщи, че се работи за това превеждането в бюджета на сто процента от печалбата на ВМЗ – Сопот за 2022 г. под формата на дивидент да не повлияе на инвестиционната програма на дружеството. "Ще бъде направено всичко, за да може ВМЗ да продължи своята програма и от гледна точка разширение на производствените капацитети, където е предвидено те да се случат“, заяви той.

Богданов съобщи, че след възложена от него проверка на ремонтите на язовири е установено, че са изразходвани всички средства от ДКК. "До момента е установено, че тази сума е прехвърлила половин милиард лева, като няма нито един завършен и приет с държавно-приемателна комисия проект. С експертна комисия от Държавната консолидационна компания са приети 10 водоема, но не са узаконени“, обяви той.

По думите му в Министерството на икономиката и индустрията две години няма информация и обратна връзка какъв е статутът на проверките на язовирите - след като всички документи са предадени и са сезирани компетентните органи още през 2021 г.

Той изтъкна, че оттук нататък се сформира междуведомствена група с представители на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, ДАМТН и Министерство на икономиката и индустрията, която ще проверява дейностите по

строителството на язовири, което е заявено по документи, но не е ясно дали действително е направено. "Част от парите са били изразходвани и за проекти, различни от ремонт на язовири“, той даде пример с изградения тръбопровод в Перник, както и със закупуването на специализирани дронове. "Ще бъде направен анализ как да минимизираме щетите“, бе категоричен той.

Относно строителството на т.нар. правителствен комплекс на територията на "София Тех Парк" Богданов заяви, че ДКК е отпуснала авансово средства, като дружеството продължава да търпи щети. "Ще направим всичко възможно да върнем парите на държавата“, подчерта той.


Още по темата: общо новини по темата: 942
08.04.2024 »
07.04.2024 »
07.04.2024 »
05.04.2024 »
05.04.2024 »
04.04.2024 »
предишна страница [ 1/157 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: