Хлебарки нападат смолянско, обвиняват студенти, че ги пренасят

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
16:48 / 30.11.2010
2336
Необичайно висока популация от съсели и хлебарки се наблюдава в Смолянско, каза биологът Оля Тотева - директор на "Дезинфекционна станция"- Смолян. Тя обясни, че в станцията има множество подадени сигнали за наличието на опасните гризачи, като оплакванията на гражданите идват от райони, които са близо до горите - кв. "Устово", крайните части на "Райково" и Смолян.

Тотева обясни, че съселът прилича на голям плъх с рунтава опашка и се заселва както в къщи, така и в апартаменти. Много съсели има и в село Турян, както и в горното поречие на река Арда. Тя каза още, че обикновено съселът заспива зимен сън, но заради топлото време гризачът не е заспал и напада домовете на хората, търсейки храна. Борбата с него е много трудна, защото избягва отровите за гризачи, котките не го нападат, трудно се лови и с капан.

Според Тотева липсата на борба с вредителя в последните 2-3 години е причина за увеличаване на популацията му, независимо, че съселът ражда обикновено през август. В някои от селата съселите са изяли и ябълките, докато са били още на дървото. За разлика от миналата година, тази есен се наблюдава много по-ниска популация на мишки и плъхове, коментира още Тотева. Другият проблем в Смолян са хлебарките.

Тотева обясни, че има много сигнали за нашествие на хлебарки в домове, както в областния град, така и в Златоград. Жалби има както и от къщи, така и от апартаменти. По думите й хлебарките са пренесени от студентите, които са на общежития и квартири в София и Пловдив, защото хлебарките почти не се срещат в региона. Опасните насекоми са пренесени с компютрите, лаптопите и дрехите на студентите.

"Досега в региона сме намирали хлебарки в някои заведения за хранене, обществени сгради, но много рядко е имало случай да пръскаме в домове на хора", подчерта биологът. "Има много хлебарки и скоро очакваме сериозни проблеми в ромската махала на Смолян, Златоград, Рудозем и др.", заключи директорът на Дезинфекционната станция. Очакват се и проблеми с къртиците напролет, които също са се увеличили.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (2)
Още новини от Регионални новини:
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...
Фермер от Пловдивско: В България скоро няма да има мляко
Преобразяват пловдивски села


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).