Гражданско сдружение "Живот за Брестовица" постави пред областния управител проблема с водата в Брестовица

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
18:49 / 09.06.2021
2790
Представители на Инициативния комитет на Гражданско сдружение "Живот за Брестовица“ поставиха пред областния управител проблема с водата в Брестовица.

Любомир Томов, Емануела Караманова и кмета на община "Родопи“ Павел Михайлов запознаха ръководството на Областната управа с бедственото положение, в което се намират 5 200 души. "Обречени сме на бавно отравяне. Това е геноцид! Въпреки срещите с институциите и многобройните обещания, нямаме решение на проблема. От чешмите ни продължава да тече замърсена с манган вода, хиляди пъти над нормата“, коментираха от Сдружението. Те показаха и потресаващ снимков материал, на който се вижда мръсната вода и следите от манган, останали по марля, поставена под течащата вода от чешмата. "От РЗИ ни отказват информация за реалните стойности на манган във водата, понеже засягала трета страна“ – допълниха те.

Проблемът със замърсената вода в Брестовица е от години и към момента се е задълбочил дотолкова, че може да бъде решен само с цялостна подмяна на водопроводната мрежа, тъй като вече манганът е полепнал по тръбите, твърдят от "Живот за Брестовица“. По предварителни разчети за подмяната на цялата ВиК система в селото са необходими 25 милиона лева, а даденият срок за това е 36 месеца. Въпреки уверенията, до момента средства от ВиК холдинга не са осигурени.

"Да има проблем с питейната вода е недопустимо за 21 век! Затова доколкото зависи от мен, като областен управител, в рамките на моя мандат, ще направя всичко възможно казусът да започне да се решава. Гледаме в една посока“ – увери Ангел Стоев.

"Вече сме изпратили писмо до ВиК Холдинга. Очакваме техния отговор, за който ще ви информираме своевременно. Ще работим за засилване на темпото за стартиране на подмяната на водопроводната мрежа на ниво министерства. Ще задължа РЗИ Пловдив да публикува в сайта си актуалните данни за показателите на питейната вода в Брестовица“ – категоричен бе областният управител.

Виж коментарите (1)

Още по темата (61):
30.04.2024 В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод
24.04.2024 Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с тази
вода!
24.04.2024 Кметица повежда протест на съселяните си
18.04.2024 Осигурени са 2 225 000 лева за изграждане на довеждащ водопровод в
Брестовица
17.04.2024 До 180 дни в Брестовица би трябвало вече да има качествена питейна вода
17.04.2024 Бунт в пловдивско село!
Още новини от Регионални новини:
МВР Пловдив: Петима мъже и жена са заподозрени за кражба на 360 к...
Няма открит нелегален алкохол в изба "Дядо Пламен"
Спряха строителството на новия мост над река Марица
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).