Грандиозна измама с хижа "Воден камък"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
18:48 / 14.11.2011
19380
Грандиозна измама, нанесла щета за 1 898 985 лева на Българския туристически съюз, влиза в съда. На подсъдимата скамейка ще застане Радка Петрова, срещу която вече е внесен обвинителен акт, съобщиха от Районна прокуратура. Чрез серия от полуизмислици и неверни документи тя е успяла да продаде хижа "Воден камък", без тя да е нейна собственост.

По документи красивата хижа с 28 стаи и 80 легла в сърцето на Средна гора се води собственост на туристическо дружество "Бор", с . Горна махала, което преди време е представлявано от Радка Петрова. Стопанисването и управлението на обекта е предоставено от председателя на БТС на 20 юни 2002 г. Самата организация е основана 1895 г. като сдружение с нестопанска цел по инициатива на Алеко Константинов. БТС предоставя за безвъзмездно ползване хижата на местното дружество за осъществяване на социален туризъм и развитие на туристическата дейност. Според структурата на съюза БТС осъществява контрол върху изпълнението на задачите на местните дружества.

Хижата е привлекателна за туристите, тъй като е леснодостъпна, в близост е до курортния град Хисаря, както и до жп линията Пловдив - Карлово, като най-близката гара е Горна махала. Там се събират групи да празнуват Нова година и други празници, тъй като има създадени всички удобства, кухненски блок, столова за 60 души.

След няколко решения на общото събрание на туристическото дружество се правят промени и вместо Радка Петрова на шефското място е избран Нено Ненов. Въпреки това Петрова влиза с преговори с Иво Бакалов за покупко-продажба на хижа "Воден камък", пише в обвинителния акт. Тя се снабдява с документи, че е председател на ТД "Бор", както и с удостоверение от БТС. На колегите си от София Петрова обяснила, че удостоверението й е необходимо, тъй като заедно с кметството кандидатстват за европейски пари за благоустрояване на района на хижата и изграждане на екопътека.

Сделката е изповядана пред нотариус, а по-късно новият купувач ипотекира имота и го продава още веднъж на свой познат като обезпечение за заем от 75 000 лева. В крайна сметка измамата лъсва и срещу Петрова е повдигнато обвинение в измама по чл. 210 от НК, чрез която е нанесена имотна вреда в размер на близо 1,9 милиона лева. Ако вината й се докаже в съда, може да получи от 1 до 8 г. затвор. Петрова е с мярка за неотклонение "подписка".

Източник: в. "Марица"


Виж коментарите (3)
Още новини от Регионални новини:
Спряха строителството на новия мост над река Марица
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).