По неговите думи основните причини за текучеството на кадри в бранша са непривлекателния нощен труд и сравнително ниското възнаграждение. С цел да се задържат работниците, 90 % от фирмите- производители на хляб и хлебни изделия са повишили заплатите на работниците. В момента един работник в Смолян получава около 400 лева , освен това те получават и по два хляба на вечер, полагащите им се освежителни напитки, дрехи, работно облекло. "Въпреки това не е достатъчно в сравнение с труда, които те дават през нощта", каза още председателят на хлебарите в Смолян. Конкуренцията на хлебопроизводителбите в Смолян е лоялна, с изключение на големи фирми от Пловдив, Пазарджик и др., които "внасят" хляб в Смолян и правят дъмпинг на смолянските хлебопроизводители. В резултата на това, те не могат да реализират на 100 % продукцията си и се принуждават да намаляват производството на хляб ", каза още той.