Гайдите на Смолян свирят за сираците на Рожен 2008

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:08 / 28.07.2008
1303
Половин тон ракия и 35 чевермета на Рожен "гарнираха" благотворителен концерт, посветен на сираците. Кабагайди и родопски песни ехтяха под звездите, а целта бе мероприятието да помогне финансово на децата без родители, настанени в два дома в Широка лъка. Събралите се 4500 гости обаче внесоха общо едва 5500 лева за малчуганите в неравностойно положение. Иначе концертът се превърна в истинско музикално събитие, събрало на едно място най-красивите гласове на родопската песен у нас и всички гайди на Смолян. Организира го музикалното семейство Румен Шехов и Кристина Енгерова. Певицата сподели, че от дълго време със съпруга си обмисляли да направят нещо по-голямо за децата, настанени в домовете за сираци. "Имаме две дечица и всяка година по празниците правим дарение на домовете с мисълта, че да се отглеждат тези деца, е много трудно и парите никога не стигат. Решихме, че имаме много приятели и си заслужава да ги съберем, да зарадваме сърцата им с родопска песен, а пък те да помогнат идеята ни да стигне до повече хора. Някои от тях са шефове на фирми и помогнаха за кулинарната част на мероприятието", допълни Румен. Той е ръководител на частния оркестър "Каба кабадайлии", в който свирят четирима гайдари и пее Кристина.

Така двамата стигнали до идеята за "ВИП Рожен-2008". Това трябвало да бъде спектакъл на нашенския дух, без претенции за традиции и специална хореография. "Предпочетохме да няма спецефекти под режисурата на известни имена, но да го направим с много човешка топлина и грижа", твърдят двамата. Един от шефовете на домове също дойде на поляната, за да благодари на организаторите с думите: "Който мисли година напред, сее жито, който мисли десет години напред - сади дърво, а който мисли 100 години напред, изгражда хора". Публиката буквално настръхна при звъна на двете дузини родопски чанове, които огласиха баирите в началото на концерта. Много хора изтриха сълзи от очите си, когато след тях писнаха и всичките гайди на Смолян. Едни от най-популярните ни фолклорни изпълнители - Младен Койнаров, танцов ансамбъл "Елика" от Пловдив, ансамбъл "Българе", самодейците от смолянското читалище "Кирил Маджаров" играха и пяха без заплащане за каузата. И без силикон и разголена плът, както се случи преди около година на едно попфолк събитие, организирано също с благотворителна цел. Един от известните гласове на родопската песен Младен Койнаров беше категоричен, че в подобен концерт не е участвал досега, нито пък е чувал някой у нас да е правил такъв фолклорен фестивал. Дъщеря му Фанка, която изпълни няколко тежки родопски песни, пък заяви, че до момента й се е случвало да пее на подобни концерти само в Испания.

"Под звездите на Рожен са изгрели много звезди на родния фолклор", припомни старите фестивали Кристина. Самата тя пропяла тук на шест годинки и омаяла журито, което й връчило първия приз още на тази възраст. За нея мястото е особено любимо, защото след години именно на Рожен срещнала и бъдещия си съпруг Румен. В последните дни двамата дори позагърбиха музиката и хвърлиха всички сили в организирането на концерта. Успели да намерят подкрепа от над 45 фирми от цяла България. Купонът продължи почти до първи петли и завърши с пищна заря, като на финала в присъствие на нотариус бе отворена кутията с дарения.

Източник: в. "Стандарт"

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Кметът на наводнено село в Карловско: Страхът присъства
Община Карлово настоявала за "спешна" среща с правителството и от...
Семейство, което продава череши на борсата в Първенец: Реколтата ...
Емил Кабаиванов: Искаме още 38 000 520 лв.
Караянчева в Брезово: Чрез краткотрайни решения на политическите ...
Мъж загина при нелеп инцидент до Пловдив! Съседи: Чухме взрив!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).