Фирми на ДПС изсичат незаконно стотици декари гори в община Павел Баня

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
15:08 / 26.04.2007
12284
Фирми, свързани с ДПС, са изсекли незаконно над 250 декара черен бор в горски масиви на територията на община Павел Баня. За това алармират жители от селата Манолово и Турия. Те са изпратили до президента на републиката и до комисията за борба с корупцията писмо, в което описват незаконните действия на фирмите „Лес Транс" и „Тера Лес", собственост на турската фамилия Бесоолу.

Еко-експерти от неправителствената организация „Зелени Балкани" са извършили проверка на сечищата и са установили множество нарушения при маркирането на дърветата.

Преди 4 години фирма „Габровница" получава лиценз за добив на дървен материал в землищата на селата Турия, Манолово, Александрово, Тъжа и Осетеново. Компанията незаконно преотсътпва правата си на фирмите „Лес Транс" и „Тера Лес", собственост на фамилията Бесоолу. За 2 години двете дърводобивни компании унищожават напълно гората край село Манолово.

Местните хора протестират пред Националното управление по горите, държавните чиновници констатират извършената незаконна сеч, но не предприемат никакви действия, за да я спрат.

Според Константин Дичев от „Зелени Балкани" , под протекцията на ДПС са 60 фирми, които са получили право за дърводобив на цени 2-3 пъти по-ниски от пазарните.

Разрешителното, издадено на фирма „Габровница", е за 2000 кубика дървен материал, които на практика са добити само са 3 дни. Съвместна проверка на „Зелени Балкани" и на управлението по горите в Стара Загора установява, че в община Павел Баня са унижощени стотици декари горски масиви.

На незаконно отсечените дървета са поставени контролни горски марки, с които фирмите на Бесоолу се опитват да прикрият престъпленията си.

Константин Дичев твърди също , че Лес Транс и Тера Лес се ползват с протекциите на висши държавни чиновници. При проверката служители на управлението по горите в Стара Загора се опитали да прикрият установените нарушения.

Константин Дичев заяви, че ще сезира пловдивския апелативен прокрор Росен Димов за установените престъпления в община Павел Баня. По данни на „Зелени Балкани", само в землищата на селата Манолово и Турия фирмите на Бесоолу са нанесли щети на горския фонд за няколко милиона лева. Информацията е на М САТ Пловдив.


Виж коментарите (3)
Още новини от Регионални новини:
Продават апетитен имот с къща на два етажа в Пловдивско
21-годишно момче е загиналият в тежкото меле на АМ "Тракия"
Млад мъж загина при тежка катастрофа на АМ "Тракия", пожарната е ...
За над 1 млн. лева продават голяма и известна фабрика в Пловдивск...
Акция на ГДБОП в област Пловдив
Пожар изпепели къща край Пловдив, организират разчистване


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).