Даряват народна носия на фолклорен танцов състав "Жарава“

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:04 / 30.06.2011
2227
Тракийска народна носия поръча за Фолклорния танцов състав "Жарава" към читалище "Съзнание" в село Първенец общинската структура на ГЕРБ Родопи. Ще я изработят в ателието на Мари Харутюнян в Пловдив, което е популярно в танцовите среди с това, че поддържа гардероба на повечето фолклорни ансамбли у нас заради прецизността, с която доближава моделите до автентичните български народни носии.

Преди дни танцьорите от "Жарава" с ръководител Йордан Терзиев представиха в читалището на Първенец благотворителния си концерт "Жарава и приятели", на който получиха горещи аплодисменти от общинския съветник от ГЕРБ Родопи Валентина Хаджиева и членове на местната структура на ГЕРБ. Те останаха впечатлени от майсторството и ентусиазма не само на домакините, а и на приятелите им - децата от двата танцови състава в Първенец, единият с името на селото и другия - "Елегант"; пловдивските фолклорни клубове "Луди млади" и "Гео Милев" и от съседното село Марково "Младежки сърца". В благотворителната проява с изложбата "Цветя" се включи и Диляна Трифонова от Пловдив.

"За три години, откакто е създаден клуб "Жарава", той е успял да набере 50 самодейци от 20 до 60 години. Впечатлени сме, че клубът зарежда членовете си и публиката с енергията на танцовите традиции от всички кътчета на страната ни - нещо, което сме убедени, че трябва да съхраняваме всеки със своите умения и таланти, затова решихме да помогнем в това, от което клубът имат най-много нужда", обясни инициативата за даряване на народна носия Валя Хаджиева.

Целта на концерта в Първенец беше именно да се наберат средства за ушиване на сценични костюми. По информация от клуба, освен дарението на ГЕРБ Родопи, народни носии ще дарят още двама спомоществователи, а средствата от продажба на билети ще покрият поръчката на още 3 носии.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
МВР Пловдив: Петима мъже и жена са заподозрени за кражба на 360 к...
Няма открит нелегален алкохол в изба "Дядо Пламен"
Спряха строителството на новия мост над река Марица
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).