Цяла Катуница се събра на панихидата за Ангел и Павел

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
15:22 / 02.10.2011
3985
Цялото село Катуница, където при трагични обстоятелства на 23 септември загинаха две момчета, се помоли за душите им на молебен. В местната църква пристигна лично Пловдивският митрополит Николай, за да отслужи заупокойна молитва за 19-годишния Ангел Петров и 16-годишния Павел, единият прегазен с бус от близки на Цар Киро, а другият издъхнал по време на протест срещу случилото се с приятеля му.

Народът започна да приижда в храма още рано сутринта, за да участва и в Светата Божия литургия, която предшества панихидата. Събраха се стотици хора от селото, както и жители на съседните населени места, които през последните дни ежедневно протестираха срещу липсата на наказания за тези, които системно нарушават закона.

Причината за случилото се в Катуница и последвалите протести на други места е, че хората пренебрегнаха Божиите заповеди, обяви в църквата дядо Николай. " Когато държавата търпи безучастно отделни лица не просто да извършват, но даже да парадират с престъпната си дейност, то тогава народът е принуден да се съпротивлява", се казва и в посланието на Светия синод, което владиката прочете пред множеството. Посланието на синода за мир и народно единение бе прочетено и по време на неделните литургии във всички православни храмове в страната. То бе съпроводено с литургии за единение на народа и успокояване на етническото напрежение след трагедията в Катуница.

В края на първия ритуал дядо Николай и присъстващите в църквата произнесоха заедно молитвата "Отче наш", след което владиката отслужи панихида за двете деца. В храма бяха техните роднини и приятели, които горчиво плачеха за загубата, но намериха сили да се помолят и да запалят свещ за душите им. След помена владиката отслужи и молебен за мир в българското общество. "Да простим и да проявим добро. Да постъпим благоразумно, за да ни даде Бог мир и спокойствие", с тези думи Пловдивският митрополит се обърна към хората в храма. Обяви за пореден път, че Църквата от години се бори за връщане на вероучението в училищата и ако държавата бе направила това, сега нямаше да се престъпва божият закон, който казва "Не убивай!". Църквата стои на своето място, има нужда това да направят и останалите институции, призова владиката. Към хората от Катуница се обърна с препоръка в тези дни на изпитание да се обърнат към Бог и да се помолят за мир, да се уталожат размириците и да се успокои нашият народ.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (2)

Още по темата (504):
13.03.2023 ЧСИ пусна на търг част от резиденцията на "Цар Киро" в центъра на Пловдив
12.11.2022 Катуница почита Ангел и Павел, освещават параклисa в тяхна памет
23.09.2022 11 години от драматичните събития, потопили Катуница в кръв
03.04.2021 Пуснаха единствената дъщеря на Цар Киро от затвора, за да присъства на погребението му
02.04.2021 Вдигат параклис след смъртта на двете момчета, загубили живота си в размириците срещу Цар Киро
02.04.2021 Кой бе "Цар Киро"?
Още новини от Регионални новини:
Няма открит нелегален алкохол в изба "Дядо Пламен"
Спряха строителството на новия мост над река Марица
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).