Четиристотин години празнува католическата общност в Хисар

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:29 / 29.06.2008
891
Четиристотин години от създаването си ще отбележи утре - неделя католическия квартал на Хисар Миромир. През 1608 година върху руините на крепостта Хисар се установяват заселници от Северна България.

Те създават някогашния квартал Даваджово - наричали са ги даваджии, което значи хора скандалджии. Стотици години те са битували сами, не са дружили с останалите села.

Днес, четири века по късно католическата общност е интегрирана и живее в разбирателство със съгражданите си. Даваджово е първото село в Южна България, което през 1646 година приема католицизма. Празникът ще започне с тържествена литургия в църквата „Св. Петър и Павел", която чества патронния си празник.

На традиционния събор пехливани от цялата страна ще се борят за голяма парична награда. За народното веслие ще се грижи оркестър „Хемус".

Източник: БГНЕС


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Камион помля служебния автомобил на кмета на Кричим
МВР Пловдив: Петима мъже и жена са заподозрени за кражба на 360 к...
Няма открит нелегален алкохол в изба "Дядо Пламен"
Спряха строителството на новия мост над река Марица
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).