Бум на хепатит А в Раковски

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:18 / 23.11.2017
3811
Бум на заразените с хепатит А има в Раковски. Болни има в няколко училища и детски градини. Първите заболели са от началото на септември. Всички са преминали през инфекциозната клиника в Пловдив, казват от здравната инспекция в града.

"Това е инфекция, която се предава по фекално-орален е път и проблемът е, че инкубационният период на заболяването е доста дълъг - 45 дни, човек е заразен две седмици, преди да пожълтее", предупреждават здравните инспектори.

В ромската махала на Раковски почти във всяка къща има болен от хепатит А. Жителите на махалата признават, че не знаят как да се пазят. Прекаралите хепатит А имат пожизнен имунитет, превантивна мярка е поставянето на ваксина.

35 случая регистрирани случая на заразени деца им в училище "Христо Смирненски" в Раковски. Родителите на учениците са притеснени и заплашват, че ще спрат децата си от училище, ако не се вземат мерки.

"Ако затворим за няколко дни училището, това няма да помогне, защото инкубационният период за заболяването е 45 дни. При по-дълго прекъсване ще провалим учебната година", коментира Йовко Патазов, зам.-директор на училището.

Кметът на Раковски Павел Гуджеров напомни, че местната власт има право да прекъсне учебния процес само за 3 дни. Той увери, че общината е взела всички мерки, предписани от здравната инспекция.



Източник: btv

Виж коментарите (0)

Още по темата (2):
03.01.2018 Хепатит натръшка 15 деца в Пловдив
23.11.2017 Поискаха тридневна ваканция, за да не дойде епидемията от хепатит в
Пловдив!
Още новини от Регионални новини:
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...
Фермер от Пловдивско: В България скоро няма да има мляко
Преобразяват пловдивски села


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).