ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Бизнесът в Съединение пред фалит след потопа
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:02 / 28.07.2010Коментари (5)3881
© Plovdiv24.bg
Щети за милиони нанесе потопът в Съединение, няма фирма, която да не е понесла загуби, съобщиха от общината. Част от бизнеса не крие, че е изправен пред фалит.

Близо 700 000 лв. загуби изчислява бизнесмен, който се занимава с производство на зърно. Водата му е потопила 500 т пшеница и 150 т кориандър, двигатели, коли и мотокари. Проливните дъждове стопили и превърнали в течност 300 тона торове, 60 т амониева селитра и 110 т карбамид, складирани в база в Съединение.

"Опитваме се да спасим каквото можем, но в складовете още има около 50 сантиметра вода", разказа вчера човекът, който е регионален лидер на Съюза на зърнопроизводителите. Вчера общинска комисия в Съединение описваше щетите от наводнението. Вукодинов обясни, че е застрахована само селскостопанската продукция, която е на полето.

Щети за стотици хиляди левове е понесла и фирма "Ай Ти Ди". Пороят наводнил халетата, които се намират в индустриалната зона на Съединение. Тя е и най-сериозно пострадалото предприятие в града. В помещенията водата достигаше около 1,5 м, обясниха от кметството.

Рекордните 116 литра на квадратен метър дъжд удавили всички машини, платки и електроника за производството на пластмасови бутилки и опаковки. Собствениците обаче предвидливо направили застраховка на имуществото и продукцията. Вчера застрахователи описваха щетите.

200 тона пшеница са били отнесени от пороя в неделя. Зърното е собственост на производителя Тодор Илиев. "Човекът няма застраховка. Опитът му в годините бил такъв, че не виждал смисъл. Застрахователите си измисляли причини да не плащат и Тодор не бил получил и стотинка", обясни кметът на Съединение Евгений Маринчешки. Наводнени са и 5000 тона продукция в складовете на "Зърнени храни".

Над 2500 тона зърно е подгизнало в базата на Фуражния завод на братя Къртеви. Огромни щети е понесла и най-голямата изба на "Винпром Пещера", която се намира в Съединение.

Комисия от кметството вчера описваше щетите в индустриалната зона и в дворовете на фирмите в югозападната част на града.

Втора група инспектиращи пък обикаля по домовете, които пострадаха от пороя. Най-големите битови поражения от стихията станаха в ромската махала и къщите в близост до нея. Вчера продължаваше изпомпването на наводнените дворове и жилища от екипи на пожарната. Вятърът и слънцето спомогнаха за оттичането на по-леко наводнените парцели.

Хладилници, печки и домакинска техника са сред най-често описваните вещи, унищожени от наводнението. Във всички засегнати от пороя жилища в окаяно състояние са спалните помещения. Почти навсякъде има съборени огради.

Най-рано в петък ще имаме обобщена информация за размера на щетите по домовете и на фирмите, каза кметът Евгений Маринчешки. Той заяви, че за обезщетяване на пострадалите ще се търси основно помощ от министерството на извънредните ситуации.

За да не плъзне зараза в града, от администрацията вчера организираха собствениците на удавени животни да извозват и заравят труповете на безопасно разстояние от града.

Източник: в. "24 часа"



Още по темата: общо новини по темата: 38
31.08.2010 »
23.08.2010 »
06.08.2010 »
29.07.2010 »
28.07.2010 »
28.07.2010 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Мисля си ,че това не е за пръв път в Съединение и тези бизнесмени би трябвало повече да се интересуват от прогнозите за времето.Ако наистона са бизнесмени не могат да оставят продукцията си така,а биха взели мирки срещу тези чести потопи,да не кажа,че е странно да не си направят застраховки.Сега излиза ,че държавата,тоест ние от нашите данъци ще трябва да им плащаме загубите,макар че те са бизнесмените.Съгласен съм за обикновенните хора държавата да им помогне но кмета да не се прави на страничен наблядател,защото виновен за пораженията е и той.Нали е кмет.Предупредил ли е хората за очакваните валежи,през годините какви мерки е взел за да не се получават, за кой ли път вече,тези наводнения.Каква е ноговата роля като кмет ,ако не и тази.
-4
 
 
Поне удавените животни можеха да бъдат оползотворени във вид на прясно месо.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Искаме 47 милиона лева за Южен обходен колектор
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: