Асеновград в топ 10 по финансова устойчивост сред общините в страната

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:37 / 30.12.2020
1107
Министерството на финансите на Република България публикува данни за финансовото състояние на общините през третото тримесечие на 2020 г. Анализът показва, че Асеновград е сред първите 10 най-добри по финансова устойчивост в страната. Градът се нарежда до големи общини, като София и Пловдив, които са областни центрове. Успехът е постигнат благодарение на неуморната и упорита работа през последната една година на кмета на града доктор Христо Грудев и неговия екип. За сравнение, спрямо същия период на 2019 г., когато започваше новият управленски мандат, община Асеновград не е била в тази класация.

На сайта на министерството са публикувани и данни за общините със съгласувани планове за финансово оздравяване. Комплексният анализ на показателите за финансова самостоятелност, финансова устойчивост и инвестиционна активност, просрочени задължения, поети ангажименти и задължения за разходи за третото тримесечие на 2020 г. показва, че с най-добри параметри на тези показатели са: Челопеч, Панагюрище, Девня, Ямбол, Столична община, Пловдив, Божурище, Угърчин, Асеновград, Търговище. Факт е, че община Асеновград е извън класацията и на тези, с най-голям дял на просрочените задължения, спрямо годишните разходи, и с отрицателно бюджетно салдо към края на третото тримесечие на 2020 г.

"Все още предстои много работа за подобряване на финансова стабилност на общината. Това, че се нареждаме сред общините с добри показатели означава, че политиката ни на управление е правилна и Асеновград се движи нагоре в развитието си. COVID кризата изигра много негативна роля в плановете и идеите, които планирахме да реализираме през изминалата година. И това не касае само Асеновград, а почти всички общини в България. Въпреки това, общината успя да се класира сред най-добрите", коментира темата кметът на града доктор Христо Грудев.

Данните за финансовото състояние на общините в България, може да откриете – ТУК: https://www.minfin.bg/bg/810?fbclid=IwAR3uzEg7KN-PuD3do9cHM58OOebeYI6EH_kwfZ1zrb1Grh1Mtr4X1CLksIw

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Камион помля служебния автомобил на кмета на Кричим
МВР Пловдив: Петима мъже и жена са заподозрени за кражба на 360 к...
Няма открит нелегален алкохол в изба "Дядо Пламен"
Спряха строителството на новия мост над река Марица
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).