ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
3 са предложенията за ситуиране в Сопот на паметника на генералите Вазови
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:23 / 19.08.2010Коментари (1)1474
Три предложения за това къде да се ситуира паметника на братята Вазови се откроиха в общественото обсъждане по темата, съобщи общинският съветник от ГЕРБ Сопот Мариана Кацарова, по чиято инициатива се проведе дискусията.
Най-масово поддържаното предложение е вместо един, паметниците на генералите Вазови да са два и всеки от тях да се ситуира в градините на двата входа на Сопот.

В градината на източния вход преди век сопотненци са изпращали мъжете си на война, разказа Кацарова. По думите й, точно там е идеята да се разположи бюстът на генерал Георги Вазов, тъй като той е воювал на източния фронт.

 Другият мемориал - на генерал Владимир Вазов - в този случай ще се разположи при западния вход на града. Така те ще са видими за всички туристи и оттук насетне Сопот ще се свърза не само с името на патриарха на българската литература Иван Вазов, но и с братята му, част от легендарната ни военна история, обяснява Кацарова.

Ето и другите две предложения, те са за това двата бюста да са в един паметник. Едното място е на централния площад, западно от Културния дом, това е предложението на сопотския кмет. Другото е на общински съветник - паметникът да се разположи пак в центъра на градчето, но в градинката зад Къщата-музей на Иван Вазов - за да може в бъдеще ритуалната зала, в която сега се провеждат тържествените сесии на местния парламент да се оформи евентуално като Музей на военното дело.

В понеделник предвидихме членовете на Комисиите по устройство на територията и по образование, култура и здравеопазване да направим обход на всички предложени места, за да подготвим становище по случая, обясни Кацарова. По нейна информация, то ще бъде входирано за разглеждане в Общинския съвет още на първата септемврийска сесия.

Това, около което са се обединили близо 50-те участници в общественото обсъждане в Радиното училище е, че заради краткото време до средата на септември, когато се отбелязва битката при Дойран, свързана с името на генерал Владимир Вазов, най-подходящ период за откриване на паметника или паметниците ще бъде 12-13 март идната година. Тогава се чества годишнина от падането на Одринската крепост под стратегическото ръководство на другия брат на Иван Вазов - Георги.

Министърът на отбраната Аню Ангелов е предоставил на Община Сопот 3, 5 тона стари гилзи, които след претопяване да послужат за изработка на момумента. Така без допълнително заплащане скулпторът Дишко Дишков се е съгласил да извая паметника. Бюстовете, високи 1, 20 метра, вече са готови. Предвижда се заедно с постамента те да се извисяват на 3, 20 метра височина. След избор на място, предстои да се отвори процедура за оформяне на инфраструктурата.


Още по темата: общо новини по темата: 2
10.09.2010 »
01.08.2010 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Радвам се, че макар и с голямо закъснение, голямото българско дело на двамата знаменити братя на Патриарха ще бъде отбелязано по подобаващ начин! Хубаво ще бъде до тези паметници да се вее именно това българско знаме по образец на тези бурни тогава години! Знамето, което е вдигало на щурм и подвиг нашите храбри воини!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
49-ото Народно събрание
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: