ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Жители на Свежен се жалват на Областния управител
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:12 / 23.01.2015Коментари (0)2272
© Plovdiv24.bg
В Областна администрация - Пловдив е постъпила жалба, подкрепена с подписка от 117 души - жители на село Свежен, във връзка с проблем с транспортното обслужване до населеното място. 

Автобусните превозвачи, които оперират по тези линии, са прекратили едностранно предоставянето на услугата. В жалбата жителите на селото се обръщат към Областния управител Розалин Петков с молба за съдействие за разрешаване на проблема, който е от изключително важно значение за хората.

Село Свежен се намира в централната част на Средна гора, на територията на община Брезово, но на границата между община Карлово и Брезово. До него няма друг алтернативен обществен превоз.

Постоянното населението е 148 човека от последното преброяване, по постоянен адрес - 112, но реално през зимния период е още по-малко. Най-близките населени места са - на 12 км с. Бабек /община Брезово/ и с. Мраченик в община Карлово.

Съгласно действащото законодателство "Обществен превоз на пътници с автобуси на територията на Република България" се извършва по утвърдени транспортни схеми. В Областната транспортна схема, утвърдена от Областния управител на област Пловдив, са включени 2 автобусни линии до с. Свежен, с общо 3 маршрутни разписания. 

Карлово-Свежен (сряда, петък и неделя) 8,00-9,20 ч. и 14,10 - 15,30 ч.
Пловдив- Свежен (понеделник, сряда и петък) - Пловдив 17,00 ч. - Свежен 7,00 ч.

Утвърдените маршрутни разписания се възлагат от общините, от чиято територия започват или завършват линиите (по споразумение), при спазване на принципа на реципрочност и равнопоставеност. Двете общини Карлово и Брезово следва да обезпечат възлагането на тези превози, съгласно Закон за автомобилните превози, Наредба № 2 на МТ и Регламент 1370/2009 на ЕК И ЕП, защото са техни квоти. 

Тези общини са възлагали превозите неколкократно, но договорите са били прекратявани едностранно от превозвачите. Двете линии са крайно неефективни и превозвачите генерират големи загуби, които не се покриват от компенсациите, предоставени с държавни средства. Последното прекратяване на договора за линията Пловдив-Свежен е от август на предходната година. 

Какво е направено по случая:

Към момента липсва превозвач, който да иска да сключи договор и с това да реализира загуби. През изминалата седмица е проведена среща при Областния управител Розалин Петков с участието на кмета на община Брезово. 

Проведени са и разговори с превозвачи за възможността за оптимизиране на превозите и транспортното обслужване на Свежен по направлението за Пловдив. 

Целта на срещите е била да се намери правилно решение: загубите да бъдат по-малки и да се компенсират в по-голяма степен. Стандартното решение при такива казуси е групиране на линиите (печеливши и непечеливши) в общ пакет за възлагане.

Този принцип е приложен от страна на община Карлово, като са групирани Карлово-Свежен и Пловдив-Свежен при провеждания в момента конкурс по ЗОП. Обществената поръчка се очаква да бъде финализирана до края на февруари и ако няма обжалване, договорът с превозвач може да бъде сключен до средата на март. С това проблемът за линията Карлово - Свежен (ако няма обжалване) ще бъде решен.

Този принцип не може да бъде приложен за община Брезово, защото всички линии, квота на Брезово, са нискоефективни. Проведени бяха разговори с превозвачи по близки направления за възможността за оптимизиране на превозите и транспортното обслужване на с. Свежен по направлението за Пловдив, с цел загубите да бъдат редуцирани и да се потърси възможност да се компенсират в по-голяма степен.

• Възможност за решение на проблема е да бъде открита Общинска линия Свежен - Бабек (в определени дни от седмицата /например понеделник и петък), която да осигури връзка с линията Пловдив-Розовец.
• Предстои задължителното обсъждане на предложението от Комисията по чл. 8 Наредба №2 на МТ при община Брезово, след което да влезе за разглеждане и утвърждаване в Общинския съвет на община Брезово.
• След утвърждаване на линията Свежен-Бабек, същата може да бъде възложена от Община Брезово в кратък срок.
• При нормално стечение на обстоятелствата се очаква обслужването да бъде възложено до средата на март т.г.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
Хандбал - подготовка и състезания
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Български национален отбор по футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: