Жените на Куртово Конаре гощават с пълнена капия, хляб и супа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:11 / 10.07.2018
3485
Жените от с. Куртово Конаре ще гостуват тази сряда, 11 юли, на Фермерския пазар на Бунарджика в Пловдив, където ще представят своята кухня и местни кулинарни традиции. Те ще нагостят посетителите на пазара с прочутата си домашна куртовска лютеница и доматена супа, с ръчно месен селски хляб и пълнени куртовски капии и ще разкажат на любопитните какво се приготвя по традиция в техните къщи, съобщи Гергана Кабаиванова, координатор на Slow Food – Пловдив. Организацията е инициатор на вкусното събитие, заедно с партньорите от Фермерски пазар - Пловдив.

Село Куртово Конаре е прочуто със своите зеленчуци и плодове още от края на XIX век. Местният патриот Александър Димитров още тогава осъзнал, че с малкото си земя селото не може да просперира. Заминал за Букурещ и Виена, за да търси съвети и финансиране от родолюбивите българи Евлоги Георгиев и братя Никола и Сава Паница. Александър Димитров успял да купи за родното си село парна мелница за брашно, да пренесе от чужбина семена от пипер, ранни домати, коноп. Създал първата в България мелница за червен пипер и фабрика за производство на конопени въжета, със съмишленици основал и кооператив за продажба на градинска продукция.

След електрификацията през 1928 г. в Куртово Конаре инвестирали външнотърговски експортни фирми и започнали да изнасят куртовски домати за Виена. През 30-те години на ХХ век били отворени обществена консервна работилница, земеделско училище за изучаване на градинарство, лозарство и овощарство, а селото изнесло 122 тона домати. През 1960 г. Куртово Конаре отбелязало световен рекорд с набраните от овощните градини над 11 милиона килограма ябълки от сортовете куртовка, карастоянка, куртовска айвания, кавак, кандиле. И днес производството на плодове и зеленчуци в района е традиционен поминък. За десети път през септември тази година селото ще е домакин на традиционния "Куртово Конаре Фест“, на който местни майсторки приготвят лютеница, доматена супа, кьопоолу, домашни пити, предлагат розови домати. 

Можете да опитате вкусните им домашни храни още на 11 юли, от 18 до 20 часа на традиционния Фермерски пазар, който се провежда всяка сряда на алеята в парк Бунарджика. Събитието е в програмата на Пловдив –Европейска столица на културата 2019.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).