Железопътен коридор по Пътя на коприната приоритет за Пловдив и България

Автор: Мариана Панчева
Коментари (2)
19:21 / 19.10.2017
9897
"Основните проекти, на които залагат Пловдив и България, са свързани с изграждането на дълъг железопътен коридор по Пътя на коприната. Пловдив очаква най-добрия инвеститор за възстановяване на летище "Пловдив", което има потенциал да заработи с пълния си капацитет". Това заяви областният управител Здравко Димитров при откриване на форума 16+1 днес. Пловдив е домакин на Третата работна среща на областните управители по линия на Инициативата за сътрудничество между страните от Централна и Източна Европа и Китай (16+1). 

Форматът на "16 + 1" е инициатива на Китай и е насочена към укрепване и разширяване на сътрудничеството между азиатския гигант и 16 страни от Централна и Източна Европа страни в областта на инвестициите, транспорта, финансите, науката, образованието и културата и да развива взаимноизгодни партньорства в областта на търговията, туризма, научните изследвания, здравеопазването, образованието, културата.

В тази връзка Димитров не пропусна да изтъкне важните българо-китайски проекти и в частностуспешните проекти с пловдивски адрес. "Мащабният проект "Тракия икономическа зона", който се намира на територията на Пловдивска област, привлече сериозни инвестиции и чужди партньори, като преговорите и работата с китайски компании продължават да се задълбочават, а до края на 2017 година трябва да стартира проектът "Логистичен хъб за електронна търговия със селскостопански и други продукти". 

"Пловдив се превърна в символ за доброто успешно сътрудничество в инициативата "16+1". Със сигурност най-достъпният път за международен обмен е пътят към културата, а туризмът е естественото му продължение. Най-старият град в Европа - древният Пловдив - е избран за Европейска столица на културата през 2019 година. Нашият град очаква своите гости и партньори, за да се сближават регионите и да се свързват културните наследства и настоящето", обърна се към участниците в срещата областният управител. 

Приветствия към делегатите отправиха и Георг Георгиев - заместник-министър на външните работи, кметът Иван Тотев, Джан Хайджоу - извънреден и пълномощен посланик на Китайската народна република в Република България и Йе Чанцин - заместник генерален директор на Службата на външните работи към Народното правителство на провинция Хъбей. Форумът се провежда в три потенциални приоритетни области за сътрудничество "Култура и туризъм", "Иновации и икономически зони" и "Селско стопанство".


Виж коментарите (2)

Още по темата (521):
10.04.2024 65 водещи компании търсят служители в Пловдив
28.03.2024 ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo
UniRetiCon
23.03.2024 Нов завод за 107 милиона до Пловдив търси 110 работници
21.03.2024 Западен гигант започна изграждането на нов завод в Пловдив
20.03.2024 Инвестиции за над 250 милиона евро: Новите заводи край Пловдив
16.03.2024 Предвиждат изграждането на пешеходна алея и веломрежа, която да свърже общините Раковски и Марица
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).