"Зелена вълна" по булевардите в Пловдив до 2 години, работата по големия проект започва наесен

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (31)
07:35 / 10.03.2012
7310
Кога ще бъдат регулирани светофарите на бул. "България", за да можем ние, обикновените шофьори, да се възползваме 
от т.н "зелена вълна", пита на редакционната поща на Plovdiv24.bg Борис Костов от Пловдив.

В останалата част от писмото на читателя се разбира, че тъй като работи извън града, му се налага, пътувайки всеки ден, да се сблъсква с "безумието" на нерегулираните светофари по булеварда. 

"Първият светофар при "Алати" светва зелено и докато набереш скорост от 30-40 км в час, вторият светофар при гимназията веднага те спира и така е по цялото протежение на булеварда", разказва Костов. Той пояснява, че след ремонта на пътната артерия за кратко време
"зелената вълна" е била факт и при скорост от 50 км в час преминаваш през "България" за не повече от 5-7 минути, а сега задължително те спират минимум 75% от светофарите. 

"При положение, че Пловдив е с "приз" за град с най-мръсен въздух, необходимо ли е да замърсяваме допълнително с изгорели газове от автомобилите и освен това да се бъркаме в джоба допълнително за по-висок разход на и без това скъпото гориво, което зареждаме, при положение, че може поддържащата фирма да изпрати 2-3 работника и за няколко часа да регулират светофарите, от което всички ще имат само полза?", пита резонно нашият читател.

Зам.-кметът Александър Държиков беше категоричен, че "зелената вълна" по улиците на града ще стане факт най-рано другата година с изграждането на Център за управление на трафика, който е един от елементите по програмата за устойчив градски транспорт. 

Община Пловдив ще започне да работи по неговото изграждане от есента на тази година, а срокът за изпълнението на линейният график е 2 години. 

"Да, в момента наистина от време на време се получава синхрон, наподобяващ "зелена вълна", но това се случва защото трафикът на автомобили в дадения момент не е повече или по-малко от предвидения в настройката на светофара", коментира още зам.-кметът. 

Той обясни, че сега светофарите се настройват ръчно според определен трафик на ППС-та по булевардите. "Ако обаче този трафик се промени в даден момент, както са пиковете часове, на т.н. синхрон се слага край", разказа още Държиков.

Програмата за устойчив градски транспорт е именно за изграждането на интелигентна система за управление на трафика и видеонаблюдение, която да може да прецени според натрупванията на коли в кръстовищата колко време да свети зеленият сигнал на светофара. По тази програма всички светофари трябва да бъдат подменени с нови, в нея намира място и изграждането на 48 км велоалеи в Пловдив. 

Виж коментарите (31)

Още по темата (11):
21.02.2011 Интелигентна система за видеонаблюдение ще преценя колко време да свети зеленият сигнал на светофарите
02.08.2010 Зелената вълна по бул. "България" вече е факт
16.06.2010 Зелената вълна започва от бул. "България"
14.03.2010 Нова система за контрол на катастрофите ще заработи пилотно в Пловдивско
01.02.2010 Пловдивчани категорични: Искат камери по кръстовищата
05.01.2010 30 милиона евро ще овладяват трафика
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).