Здравната осигуровка остава 6% догодина

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:21 / 24.10.2007
1549
Здравната осигуровка, която сега е 6%, ще се увеличи най-вероятно от 2009-та година, макар че в здравната стратегия, чието обсъждане предстои до месец в парламента, е заложено увеличение с 2-3%. Това заяви министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски в Пловдив, където откри в Панаира Международната изложба "Медикус, Денто, Галения" и Специализираната изложба за SPA и уелнес туризъм заедно с председателя на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова. Проф. Гайдарски заяви, че би искал увеличението на осигуровката за здраве да се случи още през идната година, но призна, че това ще удари най-бедните българи.

270 млн. лв. повече постъпления в Министерството на здравеопазването /МЗ/ и Здравната каса се очакват през тази година от увеличението на Бругния вътрешен продукт /БВП/. Министерството отново ще покрие част от старите задължения на болниците, каза проф. Гайдарски, но не конкретизира общата сума.

Той съобщи, че във връзка с предстоящото вдигане на мораториума върху приватизацията на здравните заведения ще инициира законодателни промени, които да позволят държавата да финансира частни центрове за хемодиализа. Приватизацията на този сектор трябва да става внимателно, за да няма катаклизми като в други източно-европейски страни, подчерта министър Гайдарски. Той съобщи, че първоначално ще се стартира с пилотни проекти за отдаване на 2-3 центъра за диализа на големи фирми в този бранш и едва след година-две ще се премине към по-масово раздържавяване в този сектор.

 


Виж коментарите (0)

Още по темата (6):
25.10.2007 Хемодиализни центрове в страната ще бъдат дадени на концесия
24.10.2007 Министър Гайдарски: Изложбата разширява възможностите на нашите медици
24.10.2007 Откриват международната изложба "Медикус, Денто, Галения"
23.10.2007 Радослав Гайдарски ще открие международна медицинска изложба
16.10.2007 Хапче-стимулант на жизнената енергия ще бъде показано в панаира
15.10.2007 Международна стоматологична изложба ще се проведе в панаира
Още новини от Новини от Пловдив:
Най-новото археологическо бижу на Пловдив се показа в целия си бл...
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Приятел на Кристиан: Трябваше ли по този начин да си научиш урока...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).