Здравеопазването в Пловдив и цяла Южна България е поставено на карта

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (17)
13:15 / 23.06.2013
9346
Здравеопазването в цяла Южна България е поставено на кръстопът. Най-голямата болница в региона - УМБАЛ "Свети Георги" е в очакване на своя нов шеф. Със смяната на властта, обикновено следват и политически назначения по големите болници, какъвто е случая с, познатото на пловдивчани като Хирургиите, лечебно заведение.

В началото на правителството на Пламен Орешарски бяха спрягани имената на доцентите Георги Йорданов и Красимир Мурджев. Обсъждан е и варианта проф. д-р Карен Джамбазов да запази поста си. Основният "заподозрян" Илия Баташки имаше мераци към здравната каса, което позволи на работещите в болницата да се отдъхнат с облекчение, че няма отново да им натресат компрометирания управленец.

Тези дни обаче нещата претърпяха пълен обрат. Орешарски и Станишев дадоха ясни знаци, че БСП в Пловдив е в изолация и не желаят местни социалисти на ключови постове в държавата, затова ще трябва да се "задоволят" с местни такива. Така завръщането на Баташки е на дневен ред отново. Освен, че не е желан от служителите в болницата, правалилият се като шеф на местните социалисти лекар, управляваше болницата не до там успешно или да си го кажем в прав текст - лошо.

Баташки пое здравното заведени с дългове от 18 милиона, а в края на мандата му те вече достигаха 38 милиона. Освен това, ревизия на управлението на Баташки в УМБАЛ-а, откри редица финансови нарушения, най-вече при изпълнението на обществени поръчки. Освен това натрупаните дългове изпратиха болницата на множество дела, които компрометираха нормалното й функциониране.

За пример, сегашното ръководство не само, че спря тренда за растеж на дълговете, но и започна да ги смалява. Освен, че са оптимизирани разходите, базата на болницата се обновява непрекъснато, като актуален пример е откритото наскоро реновирано супер модерно спешно отделение.

Освен това в края на миналата година Баташки бе освободен като шеф на МБАЛ "Свети Пантелеймон", след като успя да баталяса и тази болница.

Въпросът който следва е, ще извърши ли правителството на Орешарски поредното си скандално назначение на компрометирана личност, в лицето на Илия Баташки, или най-после ще вземе адекватно решение и ще назначи наистина експерт. Проучване на Plovdiv24.bg показа, че поста на Баташки е обещан лично от "червения" лидер Георги Гергов. В същото време, понеже тези препоръки са компрометирани на някои етажи в "червената" партия, Баташки е уверявал на "Позитано", че не се ползва с протекциите на Гергов.

След като компрометира и постави под опасност сигурността на страната, сега правителството е на път да постави на карта и здравеопазването в Южна България. Скандално назначение, което е очевидно безпринципно и ще доведе до нова вълна протести.


Виж коментарите (17)

Още по темата (14):
06.03.2015 Промяна в състава на Съвета на директорите на УМБАЛ "Св. Георги"
04.03.2015 Шефът на УМБАЛ "Св. Георги": От вас научавам, че ще ме сменят!
04.03.2015 Москов: Ще има промени в ръководството на УМБАЛ "Св. Георги"
27.12.2013 Ръководството на УМБАЛ "Св.Георги" остава още 3 години
01.10.2013 Бойко Борисов "захапа" Илия Баташки в Пловдив
29.08.2013 Баташки с нов опит да се докопа до УМБАЛ "Св.Георги"
Още новини от Новини от Пловдив:
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).